Jotkut masennuslääkkeet raskauden aikana voivat suurentaa lapsen autismiriskiä

Yhteys koskee erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjiä.

Masennuslääkkeiden käyttäminen raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana saattaa kanadalaistutkijoiden mukaan suurentaa lapsen autismiriskiä. Yhteys koskee erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjiä.

Tutkimuksen mukaan masennuslääkkeille raskauden toisella tai viimeisellä kolmanneksella altistuneilla lapsilla todetaan jokin autismin kirjoon kuuluva häiriö lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin lapsilla, joiden äiti ei käytä masennuslääkkeitä raskauden aikana. Riski on vielä hieman suurempi, jos käytetty masennuslääke kuuluu serotoniinin takaisinoton estäjiin.

Kaksinkertainen riski kuulosta suurelta, mutta käytännössä tapauksia on vähän. Tässä tutkimuksessa sadasta masennuslääkkeille altistuneesta lapsesta keskimäärin yhdellä todettiin autismin kirjoon kuuluva häiriö ennen kuuden vuoden ikää.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkiaan 145 000 täysiaikaisena syntynyttä lasta, joista 4 700 oli altistunut masennuslääkkeille raskauden aikana. Autismi-diagnoosin sai hieman yli tuhat lasta.

Autismille on ominaista jo lapsuudessa ilmenevät vakava-asteiset ja laaja-alaiset vajavuudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja viestintäkyvyssä. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu myös Aspergerin oireyhtymä, Rettin oireyhtymä, disintegratiivinen kehityshäiriö ja laaja-alainen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuva häiriö on noin 50 000 suomalaisella. Autismi on todettu noin 10 000:lla.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Lähde: Antidepressant Use During Pregnancy and the Risk of Autism Spectrum Disorder in Children. Jama Pediatrics 2015.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia