Kandit-sarja alkoi

Kandit on dokumenttisarja viiden lääketieteen kandin kesästä Kokkolan terveyskeskuksessa. Se oli kuin sukellus tuntemattomaan, kuvaa Elias Vaattovaara, yksi kandeista.

Ensimmäinen kesä lääkärinä terveyskeskuksen vastaanotolla on joka tapauksessa jännittävä. Vielä jännittävämmäksi se muuttuu, kun siitä tehdään televisiosarjaa.

Yle TV2 esittää eilen ensimmäisen jakson kahdeksanosaisesta Kandit-sarjasta, jossa kuvataan viiden lääketieteen kandin kesää Kokkolan terveyskeskuksessa.

– Se oli jännittävä kokemus, kuin sukellus tuntemattomaan, kuvaa yksi heistä, 24-vuotias Elias Vaattovaara (kuvassa vas.).

– Pientä lisästressiä ohjelmassa mukanaolo tietenkin aiheutti, mutta paljon suurempi jännitysmomentti viime kesässä oli silti itse työ.

Sarjan kandeista kolme opiskelee Oulun ja kaksi Tampereen lääkiksessä.

– Pohdimme ohjelmaan mukaan lähtemistä paljon. Formaatti kuitenkin vaikutti järkevältä ja ajattelimme, että se luo todennäköisesti ihan positiivista kuvaa lääketieteen opiskelijoista ja nuorista lääkäreistä. Mutta totta kai alussa oli epävarmuutta, minkälainen sarjasta lopulta tulee, Vaattovaara kertoo.

Kesän aikana epävarmuus kuitenkin karisi.

– Kaiken tämän jälkeen ja valmiit jaksot nähtyäni voin sanoa, että kyllä kannatti! Ohjelma on tehty hyvällä hengellä.

Kameraan tottui nopeasti

Kameran läsnäoloon Vaattovaara kertoo tottuneensa lopulta hyvin nopeasti. Kuvauksia osui kohdalle kolmena, neljänä päivänä kuukaudessa.

– Potilaat suhtautuivat kuvauksiin äärimmäisen positiivisesti. Kuvauksia tietysti karsittiin etukäteen käyntisyiden perusteella eivätkä kaikki potilaat halunneet, että heitä kuvataan. Jos kesken vastaanoton alkoi tuntua, että kameramiehen läsnäolo häiritsee joko potilasta tai lääkäriä, niin kuvaus jätettiin kesken.

Parasta ohjelmaan osallistumisessa olivat Vaattovaaran mukaan tilanteet, joissa onnistui hoitamaan potilaan niin hyvin, että sekä potilaalle että itselle jäi hyvä mieli ja se vielä kuvattiin.

– Olin yllättynyt, kuinka mukavaa terveyskeskustyö oli, koska välillä tuntuu, että sen arvostus on vähäistä. Se oli monipuolista ja haastavaa, ja nuorta lääkäriä autettiin aina tarvittaessa. Terveyskeskustyön suola on varmaan se, että siinä pääsee näkemään kaikenlaista.

Sarjan valmistuttua positiivinen yllätys olivat siihen liittyvät nettiekstrat, arvostettujen kokeneiden lääkärien haastattelut.

– Kun filmillä näkyy meidän epävarmuutta, niin myös nämä vanhemmat kollegat muistelevat, minkälaista epävarmuus silloin oli.

Vaattovaara valmistuu tänä keväänä.

Kandit-sarjan jaksot esitetään tiiviissä tahdissa. Tänään klo 19.30 nähtävän ensimmäisen jakson jälkeen toinen ja kolmas jakso esitetään huomenna ja ylihuomenna, seuraavat ensi viikon alkupäivinä ja kaksi viimeistä 18. ja 19. helmikuuta.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Yle

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.