Kännykkä häiritsee etenkin nuoren kuskin ajoa

Vaaratilanteita liikenteessä sattuu kokemattomille kuljettajille huomion hajautuessa kännykän näpelöintiin.

Huomion hajautuminen autolla ajaessa lisää varsinkin nuoren kuskin onnettomuusvaaraa. Erityisesti kännykän käyttö ajon aikana lisäsi amerikkalaistutkimuksessa kolareita ja läheltä piti -tilanteita. Kännykän käytön on tutkijaryhmän aiemmassa julkaisussa todettu lisäävän onnettomuusvaaran nelinkertaiseksi.

Amerikkalaistutkimuksessa vaaratilanteita sattui etenkin nuoren kuskin kurottaessa kännykkää, valitessa puhelinnumeroa tai tekstatessa. Huomiota hajottivat vaarallisesti myös matkan varrella olevien kohteiden katsominen, syöminen tai esimerkiksi autoradion säätäminen. Pelkkä kännykkään puhuminen ei vaikuttanut riskiin.

Myös kokeneempien kuljettajien onnettomuusvaara kasvoi kännykkää näpelöidessä, mutta monet muut toissijaiset toiminnot, kuten tienvarren kohteiden katsominen tai esineiden hapuilu, eivät häirinneet heidän ajamistaan. Huomiota hajauttavia tapahtumia esiintyi tutkimuksessa nuorilla ja kokeneemmilla kuskeilla yhtä paljon.

New England Journal of Medicinessa julkaistuun artikkeliin oli yhdistetty kahden samalla menetelmällä tehdyn tutkimuksen tiedot. Tutkimuksissa yhteensä 151 osallistujan ajoa tutkittiin autoon asennetun kameran avulla sekä tallentamalla tiedot mm. nopeusmittarista ja GPS-paikantimesta 12–18 kuukauden ajan.

Marianne Jansson
Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.