Lastenkirurgit ja traumatologit puolustavat kypäräpakkoa

Aivovammoja tulisi ehkäistä kaikin mahdollisin keinoin, lääkäriyhdistykset toteavat.

Suomen Lastenkirurgiyhdistys ja Suomen Traumatologiyhdistys haluavat, että polkupyöräilijän velvollisuus käyttää suojakypärää säilyy laissa.

Liikenneministeriön luonnoksessa uusi tieliikennelaki ei suosittele eikä velvoita suojakypärän käyttöä polkupyöräilijällä ja polkupyörän matkustajalla. Yhdistysten mielestä tämä antaa pyöräilijöille vaarallisen ja harhaan johtavan signaalin, että suojakypärän käytöstä ei ole hyötyä.

Yhdistysten mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että suojakypärän käyttö vähentää pyöräilijöiden liikennekuolemia ja aivovammoja. Aivovammojen riski vähenee kypärän ansiosta noin 70–90 prosenttia kaikissa ikäryhmissä.

Liikennevakuutuskeskuksen tutkintalautakuntien arvioiden perusteella jopa puolet kuolemantapauksista olisi ollut vältettävissä kypärää käyttämällä.

– Aivovammojen pitkäaikaisiin vaikutuksiin on viime vuosina herätty. Aivovammat aiheuttavat länsimaissa enemmän menetettyjä työvuosia kuin syöpäsairaudet, aivoverisuonisairaudet ja HIV/AIDS yhteensä. Siten aivovammoja tulisi ehkäistä kaikin mahdollisin keinoin. Suojakypärän käyttö polkupyöräilijöillä on eräs keskeinen näistä keinoista, kannanotossa todetaan.

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 22/2017.