Kansainvälisellä yhteistyöllä HIV:n ja tuberkuloosin kimppuun

Yhteistyöllä halutaan rajoittaa erityisesti lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin leviämistä.

Pohjoismaat, Baltian maat, Puola, Saksa ja Venäjä ovat tänään Helsingissä hyväksyneet julkilausuman tartuntatautien, kuten HIV-infektion ja tuberkuloosin, leviämisen estämiseksi, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä. Yhteistyöllä halutaan rajoittaa erityisesti lääkkeille vastustuskykyisen tuberkuloosin leviämistä.

Yksi tämän hetken huolenaiheista on lääkkeille vastustuskykyiset tuberkuloositartunnat sekä tuberkuloosin ja hiv:n yhteisinfektiot, jotka ovat viime aikoina lisääntyneet joissakin alueen maiden väestöryhmissä. Hiv- ja tuberkuloositilanne vaihtelee kuitenkin suuresti maittain.

Euroopassa tuberkuloositapausten määrä yleisesti on laskussa, mutta ihmisten liikkuvuus voi jatkossa vaikuttaa tuberkuloosin leviämiseen. Kansainvälinen yhteistyö ja tietojen vaihto ovat merkittävässä asemassa tuberkuloosin torjunnassa.

Tänään hyväksytty hiv- ja tuberkuloosijulkilausuma on osa pohjoisen ulottuvuuden sosiaali- ja terveyskumppanuutta, jonka tavoitteena on muun muassa vähentää tarttuvia tauteja tehostamalla ja lisäämällä alueen kansainvälistä yhteistyötä. Islannin, Norjan, Ruotsin, Suomen, Venäjän, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan ja Saksan kumppanuuden tartuntatautien torjunnan etusijalla ovat hiv ja tuberkuloosi.

Kuva: Panthermedia

Aiheesta lisää: Tartuntatautien torjunta (STM)