Kärsitkö siitepölyallergiasta, oletko harkinnut siedätyshoitoa?

Osalla allergia muuttuu oireettomaksi, ja suurella osalla lievenee huomattavasti.

Adobe/AOP

Suomalaisista joka viides sairastaa siitepölyallergiaa. Sen oireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Useimmilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät.

Allerginen nuha altistaa myös astmalle: sairastavilla on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan.

– Siitepölyallergialla on laajasti elämään vaikuttavia negatiivisia vaikutuksia. Erilaisten oireiden lisäksi allerginen voi joutua pahimmillaan sulkeutumaan neljän seinän sisälle koko siitepölykauden ajaksi, kertoo allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Apua siedätyshoidosta

Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee siedätyshoitoa hankalaoireisen siitepölyallergian hoitoon.

Allerginen nuha altistaa astmalle: sairastavilla on 2–3,5-kertainen riski sairastua astmaan.

– Useat allergiset ovat kertoneet minulle, miten siedätyshoito on mullistanut heidän elämänsä. Sen ansiosta heidän oireensa ovat parantuneet, he ovat pystyneet liikkumaan ulkona ja ihmisten ilmoilla sekä saaneet nukuttua paremmin, Ijäs jatkaa.

Osa allergisista tulee hoidossa täysin oireettomiksi, ja suurella osalla allergiaoireet lievenevät huomattavasti, jolloin heidän lääkkeiden tarve vähenee ja elämänlaatu paranee. Teho myös säilyy useita vuosia hoidon lopettamisen jälkeen.

Siedätyshoitoa on helppo saada

Siedätyshoidossa elimistöä totutetaan ja siedätetään allergialle aiheuttavalle aineelle.

Hoitoa on mahdollista saada niin julkisessa kuin yksityisessäkin terveydenhuollossa. Päätöksen siedätyshoidosta tekee allergioihin perehtynyt lääkäri.

Siedätyshoitoa voi anaa joko pistos- ja kielenalustablettihoitoina. Erityisesti tablettisiedätyshoito on helppo toteuttaa.

Sitä voidaan määrätä yli 18-vuotiaille koivun siitepölyallergiaan sekä aikuisille ja yli 5-vuotiaille lapsille timotein siitepölyallergiaan.

Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiaviikkojen tämän vuoden teemana on siitepölyallergian siedätyshoito.