Kasvisruokavalio laskee verenpainetta

Meta-analyysin mukaan kasvissyöjien systolinen verenpaine oli 4,8 mmHg ja diastolinen verenpaine 2,2 mmHg alhaisempi kuin sekaruokavaliota noudattavilla. Lisätutkimusta tarvitaan siitä, millainen kasvisruoka on hyödyllisintä.

Kasvisruokavalio voi olla hyvä apu verenpaineen hallinnassa, kertoo JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistu meta-analyysi.

Kontrolloitujen tutkimusten mukaan kasvissyöjien systolinen verenpaine oli 4,8 mmHg ja diastolinen verenpaine 2,2 mmHg alhaisempi kuin sekaruokavaliota noudattavilla. Havaintotutkimuksissa linja oli suunnilleen sama.

– Tarvitaan lisätutkimusta siitä, millaiset kasvisruokavaliot ovat vahvimmin yhteydessä alhaisempaan verenpaineeseen. Samoin tutkimus kasvisruokavalion onnistuneesta toteutuksesta ehkäisevässä kansanterveystyössä tai kliinisessä käytössä olisi arvokasta, tutkijat toteavat.

Analyysi käsitti 39 tutkimusta ja noin 22 000 henkilöä, jotka olivat keskimäärin 45–47-vuotiaita.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että kasvisruokavaliota noudattavilla esiintyy vähemmän muun muassa lihavuutta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta kuin länsimaiden väestöllä yleensä. Vegetaristien on kuitenkin huolehdittava erityisesti B12-vitamiinin saannista.

Miia Soininen

toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla