Keskenmenossa ei aina ole kyse hyytymishäiriöstä

"Jälkikasvua toivovien äitien hoidon ei pidä perustua olettamuksiin vaan faktaan, minkä tämä lajissaan ensimmäinen tutkimus hyvin osoittaa."

Toistuvat raskauden keskeytymiset johtavat rutiininomaisesti hyytymisen poikkeavuuksien tutkimiseen. Jos positiivinen löydös on riittävän merkittävä, seuraava raskaus pyritään turvaamaan joko trombosyyttejä tai hyytymisjärjestelmää (tai molempia) kahlitsemalla. Mutta entä jos tukostaipumusta ei todetakaan?

Tutkimuksessa 258 naista, joiden aiemmat raskaudet (vähintään kaksi) olivat päättyneet keskenmenoon ennen 15 raskausviikon täyttymistä ja joilla ei ollut todettu hyytymishäiriötä, jaettiin saamaan ehkäisevästi joko enoksapariinia 40 mg:n annoksin tai lumelääkettä. Hoito alkoi varhain ja kesti raskausviikolle 35.

Ryhmien välille ei syntynyt eroa, ja kaksi kolmesta raskaudesta päättyi onnellisesti. Hoidolla ei aiheutettu merkittäviä haittavaikutuksia. Toivottomalta tuntuvassa tilanteessakaan jälkikasvua toivovien äitien hoidon ei pidä perustua olettamuksiin vaan faktaan, minkä tämä lajissaan ensimmäinen tutkimus hyvin osoittaa.

Lue myös:
Syntymättömän kuolema 

Kirjoittanut:
Marko Vesanen
erikoislääkäri
TYKS 

Lähde:
Pasquier E, de Saint Martin L, Bohec C ym. Enoxaparin for prevention of unexplained recurrent miscarriage: a multicenter randomized double-blind placebo-controlled trial. Blood 2015;125:2200-5.

Kuva:
Panthermedia 

Julkaistu Lääkärilehdessä 25/15.