Ketkä riskiryhmissä olevista nuorista saavat kolmannen rokotteen?

Myyntilupaa ei vielä ole 12-18-vuotiaiden kolmansille annoksille ja niitä suositellaan vain vakavasti immuunipuutteisille.

THL ei vielä suosittele kolmansia koronarokotuksia muille 12-18-vuotiaille kuin voimakkaasti immuunipuutteisille.

Sosiaalisessa mediassa on näkynyt tietoja, joiden mukaan joillain paikkakunnilla alle 18-vuotiaat riskiryhmään 2 kuuluvat nuoret olisivat jo saaneet kolmansia koronarokoteannoksia.

Tähän riskiryhmään kuuluu esimerkiksi jatkuvaa lääkitystä vaativaa astmaa sairastavia, tyypin 1 diabetesta sairastavia ja niitä, joilla on immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, mitä THL suosittelee näiden nuorten osalta?

– Tällä hetkellä Suomessa ja Euroopassa käytetyillä mRNA-koronarokotteilla ei ole kolmannelle annokselle myyntilupaa alle 18-vuotiaille. Olemme kuitenkin suositelleet niin sanotusti off label -käyttöön voimakkaasti immuunipuutteisille 12–18-vuotiaille kolmansia annoksia, jotta heidän suojansa vakavaa koronatautia vastaan olisi mahdollisimman hyvä. Tähän ryhmään kuuluu esimerkiksi elinsiirron tai kantasolusiirron saaneita ja immunosupressiivisessa syöpähoidossa olevia henkilöitä.

– On vielä epäselvää, tarvitsevatko muut alle 18-vuotiaat kolmansia annoksia vakavan taudin suojatehon parantamiseksi tai sen pitkäaikaistamiseksi. USA:ssa kansallinen lääkeviranomainen FDA tosin on jo antanut Pfizer-Biontechin rokotteen 3. annoksille ehdollisen myyntiluvan 12-17-vuotiaille.

Miksi tilanne vaihtelee eri puolilla maata?

– En tiedä, onko kyseessä väärinymmärrys, vai todellinen off label -käyttö erilaisista painavista syistä.

Milloin saadaan suositus 12–18-vuotiaiden riskiryhmään 2 kuuluvien nuorten kolmannesta rokoteannoksesta?

– Heti kun rokotteelle on Euroopan komission antama ehdollinen myyntilupa tällä aikataululla tälle ikäryhmälle.

Anne Seppänen

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.