Keuhkotkin osallistuvat painonpudotukseen

Tutkijat seurasivat triglyseridin muutosta ja laskivat, että 10 kiloa rasvaa muuttui 8,4 kiloksi hiilidioksidia ja 1,6 kiloksi vettä.

Oletko koskaan miettinyt, minne kaikki ylimääräinen rasva menee, kun ihminen pudottaa painoaan? Australialaisia tutkijoita Ruben Meermania ja Andrew J. Brownia asia kiinnosti. Heidän mukaansa suurin osa rasvasta poistuu elimistöstä uloshengityksen mukana.

Ensiksi pitää ymmärtää, mitä ylimääräiselle rasvalle tapahtuu kehossa. Liiallinen hiilihydraatti tai proteiini ravinnossa muuttuu kehossa triglyserideiksi ja varastoituu rasvasoluihin. Triglyseridit sisältävät kolmea erilaista atomia: hiiltä, vetyä ja happea.

Kun liiasta rasvasta halutaan päästä eroon, triglyseridin täytyy hapettua. Triglyseridin atomit muuttavat hapettumisen aikana olomuotoaan ja prosessiin kuuluu paljon monimutkaisia biokemiallisia vaiheita. Se voidaan kuitenkin yksinkertaistaa näin: triglyseridi muuttuu hiilidioksidiksi ja vedeksi.

Tutkijat seurasivat triglyseridin muutosta ja laskivat, että 10 kiloa rasvaa muuttui 8,4 kiloksi hiilidioksidia ja 1,6 kiloksi vettä. Suurin osa rasvasta poistui siis kehosta keuhkojen kautta. Vesi poistui kehosta eritteiden, kuten virtsan ja hien mukana.

Tämän jälkeen tukijat laskivat, kuinka paljon tarvitaan happea, että 10 kilon rasvamäärästä päästään eroon. He huomasivat, että happea tarvittiin lähes kolminkertainen määrä: 29 kiloa.

Miten tämä toimii käytännössä? Noin 70 kiloa painava henkilön kehosta poistuu rauhallisen päivän aikana hengittämällä arviolta 200 grammaa hiiltä (hiilidioksidin mukana). Rauhallisella päivällä tarkoitetaan sitä, että henkilö on nukkunut, levännyt ja liikkunut kevyesti. Jos henkilö harrastaa päivän aikana tunnin liikuntaa (esimerkiksi käy juoksemassa), hänen aineenvaihduntansa kiihtyy ja hiiltä poistuu kehosta 40 grammaa enemmän, yhteensä 240 grammaa.

Tulokset osoittavatkin, että keuhkot esittävät suurta roolia painonpudotuksessa. Tämä selittää myös sitä, miksi noin kolmasosa painonpudotuksesta tapahtuu kahdeksan tunnin yöunien aikana.

Lähde: BMJ: When somebody loses weight, where does thhttp://press.psprings.co.uk/bmj/december/fat.pdfe fat go?

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia