Kilpatason kestävyysurheilu laajentaa iäkkään aorttaa

Pitkään jatkunut intensiivinen kestävyysurheilu voi laajentaa aortan tyveä samaan tapaan kuin sydämen ­lokeroita.

Lievä aortan tyven laajentuma on varsin yleinen sattumalöydös iäkkäillä. Tuore tutkimus osoittaa, että pitkään jatkunut intensiivinen kestävyysurheilu voi laajentaa aortan tyveä samaan tapaan kuin sydämen ­lokeroita.

Bostonilainen tutkimusryhmä mittasi aortan tyven leveyttä 442:lta kestävyysurheilun harrastajalta. Tutkimukseen valittiin 50–75-vuotiaita soutajia ja kestävyysjuoksijoita, jotka olivat ­kilpailleet vähintään 10 vuoden ajan 40 ikävuoden jälkeen ja joilla ei ollut tiedossa olevia aortan sairauksia tai niiden sukutaipumusta.

Aortan tyvi oli laajentunut yli 40 mm:n läpimittaan 31 prosentilla miehistä ja 6 prosentilla naisista. Iän ja ruumiinkoon mukaisen läpimitan viiterajan ylitti 24 prosenttia. Eliitti­tason urheilu ja soutu lisäsivät itse­näisesti aortan tyven laajentumisen todennäköisyyttä.

Hieman viitearvot ylittävä aortan tyven laajentuminen on yleinen löydös iäkkäillä eliittitason kestävyys­urheilijoilla. Näyttöä tämän löydöksen kliinisestä merkityksestä ei ole. ­Isometrinen rasitus näyttää olevan ­yhteydessä selvempään muutokseen. Nuoremmilla kestävyys­urheilijoilla ei ole aikaisemmissa ­tutkimuksissa todettu vastaavaa aortan läpimitan kasvua.

Lähde: Churchill TW, Groezinfger E, Kim JH ym. Association of ascending aortic dilatation and long-term endurance exercise among older masters-level athletes. JAMA Cardiol, verkossa ensin 26.2.2020. doi: 10.1001/jamacardio.2020.0054

Juhani Airaksinen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 12/2020.