Koiran hajuaistista apu koronavirustartunnan tunnistamiseen

Alustavien testien perusteella koirat saattavat yltää luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet.

Koronavirustartuntojen tunnistaminen voi onnistua myös koiran äärimmäisen tarkan hajuaistin perusteella.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat ovat selvittäneet, voiko koulutettu koira erottaa tartunnan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteistä. Alustavissa testeissä koirat saattavat suoriutua tehtävästä nopeasti ja yltää jopa luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeissa.

– Meillä on ennestään vankka kokemus koirien kouluttamisesta hajuerotteluun. Oli mahtavaa nähdä, miten nopeasti koirat omaksuivat jälleen uuden hajun, sanoo tiedotteessa tutkimuksen ja DogRisk-ryhmän johtaja Anna Hielm-Björkman.

Tutkijat aloittavat laajan potilasnäytteiden keräämisen varmistaakseen havainnon ja jatkaakseen koirien koulutusta. He selvittävät myös, mitä koirat tunnistavat sairastuneiden näytteistä ja kuinka kauan sairastumisen jälkeen.

– On varmistettava monia asioita, ennen kuin hajuerottelua päästään soveltamaan käytännössä. Analysoimme suuren määrän sokkoutettuja näytteitä sekä potilailta, jotka ovat saaneet positiivisen koronatestituloksen että verrokkiryhmältä, jonka tulos on ollut negatiivinen. Osa verrokeista on terveitä, osa sairastaa esimerkiksi jotakin muuta hengitysteiden infektiota, kertoo infektiosairauksien professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta.

Hajuerotteluun koulutettuja koiria voisi hyödyntää koronavirustartunnan saaneiden tunnistamisessa esimerkiksi vanhainkodeissa, sairaalahenkilökunnan seulonnassa ja tullin toiminnassa lentokentillä.

Tuomas Keränen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.