Komea tulos laadukkaasta rekisteristä

Laadukas kansallinen rekisteritieto on korkeatasoisen ja kestävän kehityksen kulmakivi.

Maailmanlaajuisessa rekisteritutkimuksessa tarkastellut syöpäpotilaiden elossaololuvut ovat Suomessa kirkkaasti kymmenen parhaan maan joukossa. Monien syöpien hoitotuloksissa olemme viiden kärjessä.

CONCORD-3-tutkimuksessa vertailtiin syöpäpotilaiden elossaololukuja eri maiden syöpärekistereissä; mukana oli 37,5 miljoonan syöpäpotilaan tiedot ajalta 2000–14. Tutkimuksessa tarkas­teltiin 18 syöpätyypin potilaiden viisi­vuotiselossaololukuja. Tutkimukseen osallistui 322 syöpärekisteriä 71 maasta. Alueen koko väestön tiedot kattavia oli rekistereistä 47.

Maittain ja maanosittain erot ovat suuria. Esimerkiksi Intiassa rintasyöpäpotilaista oli elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista vain 66 %, kun kehittyneissä maissa päästään lähelle 90 %:a. Lasten akuutin lymfoblasti­leukemian hoitotulokset ovat Suomessa erittäin hyvät, sillä viiden vuoden ­kuluttua diagnoosista elossa on 95 % potilaista, Ecuadorissa vain puolet. Monessa syövässä elossaololuvut paranivat seuranta-aikana noin 5 %.

Laadukas kansallinen rekisteritieto on korkeatasoisen ja kestävän kehityksen kulmakivi. Syövän hoitotuloksiin ­vaikuttavat monet yhteiskunnalliset tekijät, kuten köyhyys, endeemiset tekijät, terveydenhuoltojärjestelmän kattavuus ja hoitoon pääsy, tupakointi ja ympäristötekijät. Väestön kattava syöpärekisteritieto on tärkeä tiedon lähde ajatellen kansallista syövän ehkäisyn ja hoidon politiikkaa, ja ­kansainvälinen vertailu on välttämätön kansallisen kehittämisen peili.

Lähde:

Allemani C, Matsuda T, Di Carlo V ym. Global surveillance of trends in carcer survival 2000-14 (CONCORD-3): analysis of individual records for 37 513 025 patients diagnosed with one of 18 cancers from 322 population-based registries in 71 countries. Lancet, verkossa ensin 30.1.2018. doi: 10.1016/S0140-6736(17)33326-3

Kirjoittaja:

Sirkku Jyrkkiö

Lue lisää: Pelkään, siis olen

dosentti, osastonylilääkäri

TYKS, syöpätautien klinikka

Kuva: Panthermedia

Kirjoitus on julkaistu Lääkärilehdessä 7/2018.