Koronarokote antaa iäkkäille hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan

Kolmen rokoteannoksen jälkeen suoja oli erinomainen, selviää THL:n rekisteritutkimuksesta.

Suomessa käytettävien koronarokotteiden suojateho vakavaa koronatautia vastaan on säilynyt yli 70-vuotiailla kahden rokoteannoksen jälkeen hyvänä ja kolmannen annoksen jälkeen erinomaisena, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rekisteritutkimuksesta .

Suojatehoa tutkittiin sairaala- ja tehohoitoa vaativaa tautia vastaan. Tutkimuksessa otettiin huomioon iän, lääketieteellisten riskiryhmien sekä omikronvariantin leviämisen vaikutus suojatehoon. 

Toisen rokoteannoksen jälkeen suojateho oli alkuun 90 prosenttia, mutta laski hieman. Se säilyi kuitenkin hyvänä 3-6 kuukautta toisesta annoksesta. Kolmannen annoksen jälkeen suojateho nousi yli 95 prosenttiin. Se pysyi erinomaisena 2-3 kuukauden seuranta-aikana, myös omikronvarianttia vastaan.

- Tutkimuksen perusteella ei siis ole vielä huolta suojatehon hiipumisesta vaikeaa koronatautia vastaan, mutta pidemmän aikavälin seurantaa tarvitaan, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri  Eero Poukka tiedotteessa. 

Rokotesuoja vakavaa tautia vastaan oli hieman alhaisempi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla sekä yli 80-vuotiailla. 

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Adobe/AOP