Koronarokote voi vaikeuttaa syöpädiagnostiikkaa

Rokote voi aiheuttaa enemmän imusolmukesuurentumia.

Koronarokote voi aiheuttaa imusolmukesuurentumia. Ne tulevat tyypillisimmin rokotteen antopuolen kainaloon ja joskus myös solisluun yläpuolelle.

Suurentumat voivat hankaloittaa syöpädiagnostiikkaa tai syöpähoitojen hoitovasteen tulkintaa.

– On ihan normaalia, että rokotereaktioon liittyy imusolmukesuurentumia ja ne menevät ajan kanssa pois, kertoo syövänhoidon vastuualueen johtaja Maarit Bärlund TAYS:sta.

Hänen mukaansa on kuitenkin hyvä tuoda kollegoiden tietoon imusolmukesuurentumien mahdollisuus, koska koronarokotteen yhteydessä ne ovat selvästi yleisempiä kuin muiden rokotteiden ja koronarokotteen saavat nyt niin monet ihmiset.

– Harvemmin meillä näin isoa massaa rokotetaan.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen (Cohen D ym. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2021;48:1854) mukaan imusolmukesuurentumia sai 36 prosenttia potilasta ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen ja 56 prosenttia toisen koronarokotuksen jälkeen. Suurimmillaan imusolmukesuurentumien esiintyvyys on 6-12 päivää ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen.

Jos potilaalla ollaan diagnosoimassa syöpää ja todetaan suurentuneita imusolmukkeita, voi kuvantamisella olla vaikea tietää, onko kyse syövästä tai rokotteesta. Jos radiologi saa tiedon koronarokotteesta ja sen antopaikasta, hän osaa paremmin arvioida, kumpaan löydökset liittyvät.

– Syöpälääkäreiden on hyvä huomioida erityisesti edennyttä syöpää sairastavien potilaiden hoidossa, että jos yhtäkkiä hoitovastetta arvioidessa nähdään poikkeavia imusolmukesuurentumia kainalon alueella, ne voivat selittyä myös saadulla rokotteella.

Bärlund kertoo, että kansainvälissä radiologian suosituksissa suositellaan toteuttamaan kuvantamistutkimukset vasta kuusi viikkoa rokotuksen jälkeen, jos tämä on kliinisesti mahdollista sekä antamaan koronarokote syövän katsoen kontralateraalipuolelle kuten esimerkiksi rintasyövässä (Becker AS. ym. Radiology 24.2.2021).

Pirkanmaalla on lisätty mammografiaseulonnan esitietolomakkeeseen kysymys, onko henkilö saanut koronarokotteen ja mihin paikkaan.

Rokotteen vuoksi suurentuneita imusolmukkeita on Pirkanmaalla jo tullut vastaan seulonnoissa, levinneen syövän hoidossa sekä rintasyöpäkontrolleissa.

– Muutamalta potilaalta jo otettu näytteitäkin rintakuvantamisen yhteydessä todetuista poikkeavista imusolmukkeista, jotka osoittautuivat hyvänlaatuisiksi rokotereaktiolla selittyviksi muutoksiksi.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.