Koronaviruksen britti­variantti taisi levitä laajalti jo ennen tunnistamista

Brittimuunnoksen hanakampi tarttuvuus on muuttanut taudin epidemiologiaa.

Pandemian aaltojen hallinnan vai­keuksien tärkeimpiä syitä taitavat olla koronaviruksen muunnokset. Etenkin brittimuunnoksen hanakampi tarttuvuus on muuttanut taudin epidemiologiaa. Brittimuunnos ehti ilmeisesti levitä laajasti jo ennen kuin siihen herättiin, arvioi viruksen liikkeitä mallintanut monikansallinen tutkimusryhmä.

Ensimmäinen potilas, jolta myöhemmin tunnistettiin brittivariantti, sairastui syyskuussa 2020 Kentissä Englannissa. Vasta joulukuussa asiasta nousi yleisempi häly. Tutkimuksessa mallinnettiin variantin leviämistä syyskuusta joulukuuhun käyttämällä kriteereinä variantin suhteellista esiintymistä ja ­Englannista muihin maihin tehtyjä matkoja. Kohdemaita oli 15, Yhdys­valtojen ja Intian lisäksi 13 E­uroopan maata.

Laskelmat osoittivat, että britti­muunnos levisi ensimmäisenä Irlantiin, ja suurella todennäköisyydellä se oli marras­kuun puolivälissä jo jokaisessa 15 maassa. Yhdysvalloissakin sitä oli jo lokakuun puolivälissä, noin kaksi ­kuukautta ennen kuin siitä tiedettiin.

Vastaisen varalta mallinnusryhmä on julkaissut Texasin yliopiston sivuilla laskurin (https://covid-19.tacc.utexas.edu/dashboards/variants/). Se kertoo esimerkiksi, montako kantaa täytyy sekvensoida, jotta uusi variantti löytyy 1 000 infektion joukosta. Se vaatii kuulemma 3 000 sekvenssiä viikossa.

Du Z, Wang L, Yang B ym. Risk for international importations of variant SARS-CoV-2 originating in the United Kingdom. Emerg Inf Dis, verkossa ensin 24.3.2021. doi: 10.3201/eid2705.210050

Heikki Arvilommi

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 16/2021.