Koronaviruksen uuden geneettisen mutaation saapumisesta Suomeen ei tietoa

Vielä ei tiedetä, aiheuttaako mutaatio vaikeaa tautimuotoa.

Koronan uusi mutaatio on peräisin Espanjasta. Helsingin yliopiston tutkija Tuomas Aivelo kertoo, ettei tiedetä, miten tämä mutaatio vaikuttaa viruksen toimintaan.

Ei ole myöskään tietoa siitä, miksi kyseinen mutaatio on yleistynyt monessa maassa niin nopeasti.

Esimerkiksi Britanniassa yli 80 prosenttia koronatapauksista on uuden mutaation aiheuttamia. Espanjassa se on aiheuttanut noin 80 prosenttia tautitapauksista.

– Prosenttiluvut ovat siis viimeaikaisesta tilanteesta, ei koko epidemian ajalta, Aivelo toteaa.

Myös Hollannissa uusi mutaatio on ollut hyvin yleinen. Norjassa se oli erittäin tavallinen elokuussa, mutta katosi sen jälkeen.

Sveitsissä mutaatio on yleistynyt hitaammin: siellä on puolet koronatapauksista tämän mutaation aiheuttamia.

Sekvensointitietoa jaetaan nopeasti

Koronaviruksen uuden mutaation levinneisyys selvisi nopeasti, koska Espanjassa on laaja virusten sekvensointikonsortio. Tutkijat pääsivät varhain vertailemaan, miten mutaatio on yleistynyt eri maissa. Eurooppalaiset jakavat tehokkaasti virusten sekvensointitietoa.

– Tutkijat eivät ole vielä saaneet selville, aiheuttaako mutaatio useammin vaikeita tautitapauksia kuin muut koronaviruksen muodot.

Suomen viimeisimmät julkisesti jaetut sekvenssit toukokuulta

Yksi mahdollisuus mutaation yleistymiseen joissakin maissa on se, että se tarttuu muita koronaviruksen muotoja herkemmin.

– Saattaa myös olla, että lisääntyneet koronatartunnat joissakin maissa ovat vain lähteneet tästä mutaatiosta.

Aivelon mukaan keskeistä on se, miten hyvin sekvenssitapausten selvittämisellä voidaan seurata virusten leviämistä maasta toiseen.

– Suomessa viimeisimmät julkisesti jaetut sekvenssit ovat toukokuulta. Vielä ei tiedetä, onko uusi mutaatio yleistynyt Suomessa.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.