Kotona aamulla mitattu verenpainelukema kertoo terveysriskeistä enemmän kuin lääkärin mittaamat lukemat

Korkea aamuverenpaine liittyy suurentuneeseen sepelvaltimotaudin ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiin, tuore japanilaistutkimus osoittaa.

Kotona heti heräämisen jälkeen mitattu verenpainelukema saattaa kertoa potilaan terveysriskeistä enemmän kuin lääkärin klinikallaan mittaamat lukemat. Korkea aamuverenpaine liittyy suurentuneeseen sepelvaltimotaudin ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiin, tuore japanilaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 22 000 hoitoa saavaa verenpainepotilasta seurattiin kahden vuoden ajan. Tuona aikana heillä todettiin yhteensä 130 aivoverenkiertohäiriötä ja 120 sydäninfarktia tai muuta sepelvaltimotautioiretta. Potilaat olivat keskimäärin 65-vuotiaita.

Aivoverenkiertohäiriöitä ja sydänoireita todettiin noin kuusi kertaa enemmän potilailla, joiden systolinen verenpaine oli aamulla yli 155 mmHg kuin potilailla, joiden aamuverenpaine oli alle 130 mmHg.

Lääkärin vastaanotolla mittaamat korkeat verenpainelukemat nekin ennustivat tulevia oireita, mutta yhteydet eivät olleet yhtä voimakkaita. Sydänoireiden osalta yli 155 mmHg:n aamuverenpaine liittyi yli kuusinkertaiseen sairastumisriskiin, kun vastaanotolla mitattu yli 160 mmHg:n systolinen verenpaine liittyi vain 34-kertaiseen riskiin.

Vaikuttaakin siltä, että lääkärin vastaanotolla tai sairaalassa mitattu verenpaine voi aliarvioida korkeaan verenpaineeseen liittyviä riskejä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Lähde:
Morning Home Blood Pressure Is a Strong Predictor of Coronary Artery Disease: The HONEST Study. Journal of the American College of Cardiology 2016;67:1519–1527.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia

Lue myös:
Yöllinen verenpaine hyvä sydänriskien ennustaja

Katso video:
Verenpaineen kotimittaus tutuksi