Kreikkalaistutkimus: Nivelreumalääke anakinra auttaa keuhkokuumeen takia sairaalassa oleva koronapotilaita

Lisää tietoa tarvitaan, ennen kuin tulosten merkitystä voi kunnolla arvioida.

Alun perin nivelreuman hoitoon tarkoitettu lääke anakinra näyttää kreikkalaistutkimuksen mukaan parantavan COVID19:n aiheuttaman keuhkokuumeen vuoksi sairaalahoidossa olevien potilaiden hoitotuloksia.

Ruotsalainen biolääkeyhtiö Sobi ja kreikkalainen Hellenic Institute for the Study of Sepsis kertovat tiedotteessaan saaneensa merkittäviä myönteisiä tuloksia SAVE-MORE-tutkimuksesta, jossa arvioitiin anakinran vaikutusta keskivaikeaa tai vaikeaa koronaviruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta sairastavilla potilailla.

SAVE-MORE on laaja, satunnaistettu ja lumekontrolloitu tutkimus, johon osallistuu yli 600 sairaalahoidossa olevaa potilasta.

Varhainen ja kohdennettu anakinran käyttö tavanomaisen hoidon ohessa ehkäisi sairaalahoidossa olevilla, huonoennusteisilla potilailla joko kuolleisuutta tai vaikean hengitysvajauksen kehittymistä.

Harvinaisten autoimmuunitulehdusten lääke

Anakinra on interleukiini-1-α ja -β-reseptoriantagonisti, joka on alun perin hyväksytty nivelreuman hoitoon, mutta se ei ole siihen erityisen tehokas.

– Anakinraa käytetään lähinnä harvinaisempien autoimmuunitulehdusten hoidossa, kertoo SOLIDARITY Finland -lääketutkimuksen johtoryhmän jäsen, lääkäri Jussi Mustonen.

Anakinra on tulehdusta jarruttava lääke, jonka vaikutusmekanismi on hieman erilainen kuin muilla koronapotilaiden hoidossa testatuilla lääkkeillä.

– Siinä mielessä on ihan uskottavaa, että miksei se voisi tehota. Todennäköisesti vaikutus on samaa luokkaa kuin muilla vastaavilla lääkkeillä. Tuskin tämä ihmelääke on, mutta jos hyvin käy, niin vaikutus voi olla tuntuva ja merkityksellinen, Mustonen pohtii.

Anakinran hyviin puoliin kuuluu, ettei se ole enää nykyisin kovin kallis lääke. Seitsemän pistoksen paikkauksen hinta on reilut 250 euroa. Lääke annetaan ihon alle pistoksena.

Mustonen kaipaa vielä lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista, ennen kuin lähtee arvioimaan sitä enempää.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.