Kun nielurisat aiheuttavat ongelmia

Nielurisat voivat olla syynä toistuviin tai kroonisiin tulehduksiin. Suurentuneina nielurisat voivat aiheuttaa kuorsausta, uniapneaa ja nielemisvaikeuksia.

Nielurisat ovat eri kokoiset eri ihmisillä.
Adobe
Nielurisat ovat eri kokoiset eri ihmisillä.

Nielurisat (palatine tonsils) sijaitsevat ihmisen suuontelossa. Ne ovat eri ihmisillä eri kokoiset. Yksilöllä nielurisojen koko voi vaihdella infektioiden myötä.

Nielu- ja kitarisat kasvavat ensimmäisinä elinvuosina ja risakudos vähenee kouluiässä. Aikuisena kitarisakudos on kokonaan hävinnyt ja nielurisat ovat muuttuneet pieniksi.

Nielurisoilla on tärkeä tehtävä immuunipuolustuksessa, tosin niiden poistaminen ei tutkimusten mukaan lisää ylähengitystieinfektioiden lisääntymistä.

Kun nielurisat aiheuttavat ongelmia

Jos nielurisat ovat kookkaat, ne voivat aiheuttaa kuorsausta, uniapneaa ja nielemisvaikeuksia. Silloin harkitaan nielurisaleikkauksen tekemistä.

Nielurisaleikkausta harkitaan myös, jos nielurisat aiheuttavat toistuvia tai kroonisia tulehduksia, kurkkupaiseen tai kasvaimen.

Käypä hoito -suositusten mukaan leikkausta harkitaan, jos "potilaalla on kolme nielurisatulehdusta puolen vuoden kuluessa, neljä vuoden kuluessa tehokkaasta lääkehoidosta huolimatta tai kun kurkkupaise ei parane tyhjentämällä ja lääkehoidolla tai uusiutuu".

Nielurisojen suuri koko ilman niiden aiheuttamaa oireita ei ole syy leikata nielurisoja.

Päätös nielurisaleikkauksesta tehdään aina harkiten.
Adobe
Päätös nielurisaleikkauksesta tehdään aina harkiten.

Nielurisaleikkaus on yleinen, mutta kivulias leikkaus

Nielurisojen leikkaaminen on hyvin yleinen toimenpide. Se tehdään nukutuksessa.

Leikkauksen jälkeen tarvitaan vahva kipulääkitys ja aikuisille usean viikon sairausloma.

Osalla potilaista leikkauksen jälkeinen kipu on lääkkeistä huolimatta niin voimakasta, että kipua saatetaan joutua hoitamaan sairaalassa päivystyksessä tai vuodeosastolla.

Voimakkaan kivun syytä ei täysin tunneta, mutta epäillään se johtuvan siitä, että kieli-kitahermon sensoristen haarojen ärsyyntyvät leikkauksessa. Siksi kipu säteilee usein myös korviin.

Kipua lisää myös se, että leikattua aluetta ei pysty pitämään liikkumattomana, koska on pakko esimerkiksi sylkeä ja niellä.

Lisäksi limakalvo kipeytyy öisin, kun se kuivuu ja nukkuminen on hankalaa.

Jälkiverenvuodon riski on mahdollinen

Kivun lisäksi toipumiseen kuuluu merkittävästi suurentunut jälkiverenvuodon riski. Jälkiverenvuodon saa jopa 8-15 prosenttia potilaista.

Pieni verenvuoto kuuluu leikkauksen jälkioireisiin, mutta jos verenvuoto ei lopu 15 minuutissa tai on erityisen runsasta, tulee hakeutua korva-, nenä- ja kurkkutautien päivystykseen.

Verenvuoto saadaan yleensä aikuisilla hoidettua paikallispuudutuksessa poliklinikalla. Lasten kohdalla nukutus on tarpeen.

Muita leikauksen jälkeisiä yleisiä oireita ovat palan, liman tai kiristyksen tunne nielussa sekä makuhäiriöt.

Jos nielurisaleikkaus tehdään tarpeeseen, se helpottaa usein potilaiden elämänlaatua ja oireita. Potilaan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että leikkauksesta toipuminen voi olla yllättävän työlästä ja kivualista.