Kuumat aallot voivat kertoa myös valtimoiden kunnosta

Jos tutkijoiden tulokset pystytään varmistamaan lisätutkimuksissa, kuumat aallot saattavat olla perinteisten riskitekijöiden veroinen sydänriskien ennustaja vaihdevuosioireisilla naisilla.

Vaihdevuosiin kuuluvat kuumat aallot voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kertoa myös naisen sydäntautiriskistä. Paljon ja päivittäin kuumia aaltoja kokevien valtimoissa on selvästi enemmän merkkejä sydän- ja verisuonitaudeille altistavista muutoksista.

Tutkimuksessa 300 vaihdevuosiaan elävän naisen kaulavaltimot tutkittiin ultraäänellä. Kuvausten perusteella kaulavaltimon sisäpinnat olivat paksuuntuneet enemmän naisilla, joilla oli paljon kuumia aaltoja. Lisäksi heidän valtimoissaan oli enemmän rasvakovettumia.

Tutkijat selvittivät olisivatko havainnot voineet johtua perinteisistä sydänriskitekijöistä, mutta niin ei ollut ainakaan naisilla, jotka kärsivät kuumista aalloista päivittäin. Myöskään erot naishormoni estradiolin pitoisuuksissa eivät selittäneet havaintoja.

Jos tutkijoiden tulokset varmistetaan lisätutkimuksissa, kuumat aallot saattavat olla perinteisten riskitekijöiden veroinen sydänriskien ennustaja vaihdevuosioireisilla naisilla.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

Menopausal Hot Flashes and Carotid Intima Media Thickness Among Midlife Women. Stroke 2016;47:2910–2915.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia