Lääkärin työtä reseptiprovisiolla?

Työpaikkailmoitus oli tyrmistyttävä ja epäeettinen, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve painottaa. Nyt jo poistettu ilmoitus etsi yleislääkäriä reseptimäärään perustuvalla provisiopalkalla.

Sosiaalisessa mediassa herätti hämmennystä työ- ja elinkeinotoimiston verkkosivuilla julkaistu työpaikkailmoitus, jossa etsittiin yleislääkäriä kotikatkaisuhoitoa tarjoavaan yritykseen.

Työ olisi ollut puhelinpäivystystä ja konsultointia enintään tunti päivässä. Palkkaa luvattiin maksaa provisiopohjaisesti kirjoitettujen reseptien määrien mukaan.

Kesäkuussa jätetty ilmoitus on nyt poistettu eivätkä yrityksen verkkosivut ole enää toiminnassa.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve, mitä ajatuksia ilmoitus herätti?

– Työpaikkatarjous oli sen verran tyrmistyttävä, että pyysin välittömästi ottaa yhteyttä toimijaan, vaikka tieto minulle tuli illalla. Aamutuimaan otin yhteyden liiton tiedotukseen, jotta asia informoidaan.

Voisiko lääkäri työskennellä reseptimääriin pohjautuvalla provisiopalkalla?

– Ei voi, ei saa eikä hänen pidä tehdä niin.

Mitä tästä seuraisi?

– Ihmisellä on taipumus toimia kannusteiden pohjalta, joten niiden tulee olla kohdallaan. Tässä näin ei ole. Lääkärin ei tule saada palkkiota tutkimusten tai reseptien kirjoittamisen perusteella, sillä ne eivät mittaa hyvää hoitoa.

Onko tällainen työtarjous laillinen?

– Luulenpa sen olevan laillinen. Eikä kaikkea pöllöyttä pidä edes lailla kieltää, joten ei tässä lainsäädäntöä kaivata. Tämä on epäeettistä ja tulee kieltää sillä perusteella. Kiitän kollegoita, jotka ottivat yhteyttä asiassa liittoon. Eettinen käyttäytyminen on meille erittäin tärkeää ja meidän tulee sitä itse vaalia, kuten tässäkin tapahtui.

– Tämä toimijahan ei ollut lääkäri eikä varmasti ymmärtänyt lääkärin etiikan vaatimuksia terveydenhuollon kontekstissa. Tärkeä oppi tässä lienee se, että lääkärien etiikkaa kykenee vaalimaan vain lääkäri. Sen vaaliminen on tärkeää jokapäiväisen työmme kannalta ja jokaisen lääkärin velvollisuus.

Kirjoittaja:
Maria van der Meer
toimittaja

Kuva:
Pathermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.