Lääkärit ilman rajoja -järjestö tuomitsee sairaalaiskun Gazassa

Gazassa on tuhoutunut tai vaurioitunut yli 20 sairaalaa tai klinikkaa kolme viikkoa kestäneiden väkivaltaisuuksien aikana.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö (Médecins Sans Frontières, MSF) tuomitsee jyrkästi Israelin maanantaisen iskun Gazan Al Shifan sairaalaan. Sairaalassa työskentelee myös järjestön kirurginen tiimi.

Lähes 2 000 ihmistä oli hakeutunut suojaan hyökkäyksiltä Gazan alueen suurimman sairaalan alueelle. Järjestö muistuttaa, ettei Gazan siviilien tilanne on toivoton eikä heillä ole turvallista paikkaa paeta iskuja.

– Sairaaloiden ja niiden ympäristön valitseminen kohteeksi on täysin mahdotonta hyväksyä ja se rikkoo kansainvälisiä humanitaarisia lakeja. Terveydenhuollon tiloja ja henkilökuntaa tulee kunnioittaa ja suojella kaikissa tilanteissa, MSF:n Palestiinalaisalueiden ohjelmajohtaja Tommaso Fabbri sanoo.

Gazassa työskentely on ollut vaativaa ja vaarallista kolme viikkoa kestäneen sodan aikana.

YK:n mukaan ainakin 24 sairaalaa tai klinikkaa on tuhottu tai saanut merkittäviä vaurioita iskuissa kolme viikkoa kestäneen konfliktin aikana. Sotilaalliset hyökkäykset vaarantavat henkilökunnan turvallisuutta ja rajoittavat loukkaantuneiden ja kroonisesti sairaiden pääsyä sairaalaan.

WMA tuomitsee väkivallan

Myös Maailman Lääkäriliitto WMA on tuominnut terveydenhuollon henkilökuntaan kohdistuvan väkivallan. Liitto vaatii Gazan konfliktin kaikkia osapuolia lopettamaan iskut sairaaloita, ambulansseja, lääkäreitä ja hoitohenkilöstöä kohtaan.

– Tuomitsemme myös sairaalatilojen väärinkäytön sotilaallisiin tarkoituksiin tai henkilökunnan joutumisen ihmiskilviksi. Terveydenhuolto lamaantuu aina ja potilaat kärsivät, kun sairaalaan isketään tai lääkäri surmataan. WMA:n puheenjohtaja Mukesh Haikerwal sanoo.

Israel aloitti hyökkäyksen Gazaan 7. heinäkuuta. YK:n mukaan Gazassa on tuoreimpien tietojen mukaan kuollut yli 1 200 palestiinalaista, joista ainakin 850 on ollut siviilejä. Israelilaisia on kuollut 59, joista kaksi on siviilejä.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: MSF:n anestesialääkäri Kelly työskenteli al Shifan sairaalan päivystyksessä 20. heinäkuuta. Samantha Maurin/MSF

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.