Lääkärit yhä avoimia sidonnaisuuksista

Lähes 70 prosenttia lääkeyritysten kanssa yhteistyötä tehneestä lääkäristä julkisti sidonnaisuutensa.

Lähes seitsemän kymmenestä lääkeyritysten kanssa viime vuonna yhteistyötä tehneestä lääkäristä kertoi avoimesti ­sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuuksista kertovien osuus oli sama kuin vuotta aiemmin. Lääkäriliitto on suositellut jäsenilleen, että nämä antavat suostumuksensa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

– Olemme iloisia, että suostumuksensa antaneiden lääkäreiden osuus on 68 prosenttia. Olimme huolissamme, että paljon pinnalla ollut keskustelu henkilötietojen suojasta olisi saattanut vaikuttaa tähän, toteaa Lääkäriliiton puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju tiedotteessa.

Vuonna 2015 yhteistyötä tehneestä terveydenhuollon ammattilaisista 65 prosenttia antoi luvan nimensä julkaisuun.

Yhteistyön taloudellinen merkitys kasvoi

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset käyttivät viime vuonna noin 35,2 miljoonaa euroa lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

Viisi miljoonaa euroa investoitiin terveydenhuollon organisaatioiden, kuten sairaaloiden, klinikoiden ja lääkäriyhdistysten kanssa tehtyyn yhteistyöhön. Lääkeyritykset tekivät yhteistyötä myös Lääkäriliiton kanssa Helsingin Lääkäripäivien osalta. Lääkeyritykset tukivat pääasiassa ammatillisia tapahtumia ja koulutustilaisuuksia.

Yksittäisiä terveydenhuollon ammattilaisia lääkeyritykset tukivat hieman yli kahdeksalla miljoonalla eurolla. Yritykset maksoivat lääkäreille esimerkiksi luennoista, koulutusmateriaalien tekemisestä ja tieteellisestä konsultoinnista. Keskeinen yhteistyömuoto oli kuitenkin tieteellisiin kongresseihin osallistumisen tukeminen.

Tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan liittyvän yhteistyön merkitys on kasvanut. Viime vuonna lääkeyritykset tekivät yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa 22 miljoonan euroa arvosta.

– Nyt julkistettujen raporttien perusteella tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on edelleen vilkastunut Suomessa. Jäsenyrityksemme ovat tehneet paljon työtä sen eteen, että niiden kansainvälistä tutkimustoimintaa saataisiin tänne, sanoo Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Jaakko Laurila.

Kokonaisuudessaan yhteistyön taloudellinen merkitys kasvoi 2,7 miljoonalla eurolla.

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyöhön liittyvät taloudelliset etuudet julkistettiin kolmatta kertaa.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.