Lääketieteen opiskelijat testasivat digitaalisen terveydenhoidon ratkaisuja

Opiskelijat arvioivat käytettävyyden lisäksi myös tuotteen hyödyllisyyttä niin ammattilaisen kuin potilaan näkökulmasta.

Yli 100 Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan viidennen vuosikurssin opiskelijaa testasi viime viikolla parinkymmenen yrityksen kehittämiä digitaalisen terveydenhoidon ratkaisuja OYS:ssa. Samalla rakennettiin Oulun yliopiston ja terveysteknologiayritysten yhteistyöverkostoa.

Testattavina olivat mm. etäseurantaan, diagnostiikkaan ja langattomaan hoitotyön tukemiseen liittyvät digitaaliset ratkaisut. Mukana oli niin ikään kansalaisten oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä laitteita.

Lääkäriliiton piiriylilääkäri, Oulun lääketieteellisen tiedekunnan yliopisto-opettaja Annu Tertsunen kertoo, että kokemus oli varsin positiivinen.

– Opiskelijat olivat innoissaan, ja he kokeilivat aktiivisesti tuotteita. Opiskelijat arvioivat käytettävyyden lisäksi myös tuotteen hyödyllisyyttä niin ammattilaisen kuin potilaan näkökulmasta. Yritykset puolestaan saivat kehittämisehdotuksia laitteilleen, Annu Tertsunen mainitsee.

Hänen mukaansa uudet ratkaisut muuttavat lääkärien työnkuvaa ja niillä on mahdollista kehittää terveydenhuoltoa hyödylliseen suuntaan. Siksi erilaisiin e-Health-ratkaisuihin tutustuminen ja niiden testaaminen käytännössä on tärkeää tulevien lääkärien koulutuksessa.

Tertsunen toteaa, että e-Health-opetus sisällytetään kiinteäksi osaksi Oulun lääketieteellisen tiedekunnan seuraavaa opetusohjelmaa. Nyt kerätään kokemuksia pilotista ja mietitään, mihin vaiheeseen lääketieteen koulutusta e-Health-opetus sijoitetaan.

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta aikoo tarjota valinnaisen, syventävän e-Health-opetusjakson muille lääkiksille tulevaisuudessa.

– Pilotista haettiin myös siihen toimintamallia. EU-hankerahoitusanomus on tehty parille seuraavalle vuodelle.

Testaus- ja koulutustapahtuman järjestivät Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta, Centre for Health and Technology -keskus, Lääkäriliitto ja BusinessOulu.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Tero Suutari

Lue myös:
Mobiilipotilas on jo täällä
Onko tulevaisuuden terveydenhuolto älykästä?
eTerveys, viivakoodi ja paperipyyhe