Lääketieteen tiimit etenivät tiedekilpailun finaaliin

Helsinki Challenge -ideakilpailun finalistit on valittu. Seitsemästä finalistitiimistä viisi kehittää terveydenhuollon ratkaisuja.

Tiedekilpailun tarkoituksena on kehittää ratkaisuja muuttuvan maailman haasteisiin. Kilpailun teemat linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kilpailun finaaliin pääsi viisi terveydenhuollon ratkaisuja etsivää tiimiä. Tiimi ELMO kehittää keinoja ehkäistä malarian ja muiden hyttysten levittämien tautien leviämistä. Ratkaisu koostuu kolmiulotteisesta hyttysverkosta ja uudenlaisesta rokotteesta. Hyttysverkon idea on, että kun kaksi vain yhteen suuntaan hyttysiä läpäisevää verkkoa laitetaan vastakkain, hyttyset jäävät ansaan verkkojen väliin.

Tiimi FutuRena aikoo tulostaa toimivan minimunuaisen 3D-printtauksen avulla. Pitkän tähtäimen tavoitteena on tulostaa oikean kokoinen munuainen, jota voidaan käyttää elinsiirroissa. Minimunuaista voidaan käyttää mallina diagnoosien tekemisessä ja lääkekehityksessä.

Tiimi iCombine kehittää matemaattista mallia, jonka avulla lääkärit voivat etsiä parasta mahdollista hoitoa syöpäpotilaille. Ryhmän kehittämä malli pystyy genetiikan ja biolääketieteellisen informaation avulla laskemaan todennäköisyyksiä sille, mikä lääke toimii parhaiten kullekin potilaalle.

Tiimi Parental Box kehittää äitiyspakkauksesta versiota, joka tarjoaa lapsiperheille apua hyvin mielenterveyden ja jaksamisen säilyttämiseen.

Tiimi POCKit kehittää terveydenhuollon laitetta, joka siirtää laboratorion yhdelle sirulle. Sen avulla potilaita voidaan testata useiden mikrobien varalta kerralla, helposti ja edullisesti. Lisäksi laitteella voidaan testata, missä vaiheessa sairaudet ovat.

Helsinki Challenge -finaaliin valituissa tiimeissä on mukana yli 70 tutkijaa ja asiantuntijaa suomalaisista yliopistoista, yrityksistä, järjestöistä ja julkisorganisaatioista.

Kilpailun tuomaristo valitsee finalistien joukosta voittajan, joka julkistetaan marraskuussa 2017.

Kilpailu on suomalaisten yliopistojen järjestämä. Mukana ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Hanken Svenska Handelhögskolan, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Taideyliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta