Lääkkeiden vuosiomavastuu nousee ensi vuonna

Summa kasvaa 626,94 euroon.

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on 50 euroa myös vuonna 2024.
Adobe/AOP
Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on 50 euroa myös vuonna 2024.

Viimeiset kaksi vuotta vuosiomavastuu on ollut 592,16 euroa. Ensi vuonna summa nousee 626,94 euroon, kertoo Apteekkariliitto.

Lääkkeiden korvausprosentteihin ei ole tulossa muutoksia vuonna 2024. Peruskorvaus on 40 prosenttia, alempi erityiskorvaus 65 prosenttia ja ylempi erityiskorvaus 100 prosenttia. Myös ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa säilyy 4,50 eurossa per lääke.  

Lääkekorvausten vuosikohtainen alkuomavastuu on edelleen 50 euroa. Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä. 

Biologisten lääkkeiden reseptit uusittava vuoden sisällä 

Apteekkariliitto kehottaa kaikkia biologisia lääkkeitä käyttäviä uusimaan reseptinsä vuoden sisällä lääkkeen määräämispäivästä. Kaikki vuonna 2023 kirjoitetut biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa vain vuoden. 

Biologisten lääkkeiden reseptit tulee uusia 12 kuukauden sisällä edellisestä lääkemääräyksestä siinäkin tapauksessa, että potilasohjeessa tai OmaKannassa näkyisi pidempi reseptin voimassaoloaika. 

Taustalla on tämän vuoden alussa voimaan tullut asetus, joka rajaa biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan kahdesta vuodesta yhteen.

Apteekkariliiton mukaan tieto biologisten lääkkeiden reseptien voimassaoloajan lyhenemisestä on saavuttanut lääkärit viiveellä, eivätkä potilastietojärjestelmät ole olleet tilanteesta ajan tasalla. 

Vuoden 2023 aikana kirjoitetut reseptit tulee uusia vuoden sisällä siinäkin tapauksessa, vaikka reseptiin olisi kirjattu voimassaoloajaksi kaksi vuotta. 

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.