Lapsuusiän infektiot yhteydessä metaboliseen oireyhtymään aikuisena

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset osoittavat, että alle viisivuotiaana sairaalahoitoa vaativan infektion sairastaneet ovat aikuisena lihavia noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin muut lapset.

Sairaalahoitoa vaativat infektiosairaudet saattavat suurentaa lapsen riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään aikuisena.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset osoittavat, että alle viisivuotiaana sairaalahoitoa vaativan infektion sairastaneet ovat aikuisena lihavia noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin muut lapset. Heille kehittyy myös muita todennäköisemmin metabolinen oireyhtymä. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä useampia infektioita lapsi sairastaa.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa on löydetty myös yhteys lihavuuden ja varhaislapsuudessa syötyjen antibioottikuurien väliltä. Antibiooteilla hoidetaan infektiosairauksia, joten on mahdollista, että osa nyt saaduista tuloksista selittyy antibioottien vaikutuksilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 400 suomalaista 30–45-vuotiasta, joiden terveystietoja on kerätty lapsuudesta saakka.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Lue myös:
Suun hoidolla metabolista oireyhtymää vastaan 

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Pediatrics 2015;136:e554–e562

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.