Lapsuusiän syövällä pitkäaikaisia psyykkisiä vaikutuksia

Lapsuusiässä syövän sairastaneita tulisi seurata pitkäaikaisten psyykkisten vaikutusten varalta. Myös heidän nuorilla sisaruksillaan todettiin viitteitä kohonneesta psyykkisten ongelmien riskistä.

Lapsuudessa sairastettu syöpä lisää psyykkisten ongelmien riskiä pitkäaikaisesti, todetaan The Lancet Oncology -lehdessä julkaistussa tanskalaistutkimuksessa.

Syöpäselviytyjillä on omaan ikäluokkaansa verrattuna enemmän kehitysneurologisia ja tunne-elämän ongelmia sekä käytöshäiriöitä, miehillä myös unipolaarista masennusta.

Erityisen suuri psyykkisten ongelmien riski on alle kymmenvuotiaana syöpädiagnoosin saaneilla. Riskiä lisäsivät erityisesti sairastettu keskushermoston syöpä, hematologinen syöpä sekä kiinteät kasvaimet.

Lapsuusiän syövästä selviytyneiden sairaalakontaktit psyykkisten ongelmien takia olivat miespuolisilla 50 % ja naispuolisilla 26 % yleisempiä kuin muilla samaan ikäluokkaan kuuluvilla.

Tutkimuksessa havaittiin viitteitä kohonneesta psyykkisten ongelmien riskistä myös lapsuusiän syövästä selviytyneiden sisaruksilla, jotka olivat diagnoosin aikaan alle 15-vuotiaita. Diagnoosin aikaan yli 15-vuotiaiden sisarusten riski oli puolestaan pienempi kuin koko väestössä.

Tutkimuksessa huomioitiin 7 085 vuosina 1975–2010 syövän takia hoidettua lasta sekä heidän 13 105 sisarustaan.

Tiina Lautala
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla