Lasten infektioiden väheneminen näkyy vastaanotolla

Tarve lähteä lapsen sairauden vuoksi lääkäriin saattaa nyt olla aiempaa vähäisempi vanhempien etätöiden vuoksi.

Lapsilla oli koronasyksyn ­aikana selvästi vähemmän hengitystieinfektioita ja niiden jälki­tauteja kuten keuhkokuumetta ja korvatulehduksia kuin vuotta ­aiemmin.

Yleensä joulukuu on hengitystie­infektioiden huippuaikaa. Nyt niitä ­sairastavia lapsipotilaita oli paljon ­vähemmän kuin normaalisti.

– Samanlaista viestiä olen kuullut kollegoilta sairaalapäivystyksistä, kertoo lastentautien erikoislääkäri, LT Nina Kaseva Lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätistä.

Kouluun ja päiväkotiin terveinä

Kaseva arvioi, että yksi syy hengitystieinfektioiden vähenemiseen on viranomaissuositusten noudattaminen. Ihmiset tapaavat toisiaan harvemmin kuin aikaisemmin, käyttävät kasvomaskeja ja ovat tehostaneet käsihygieniaa. Lasten harrastukset ovat vähentyneet, ja he ovat menneet päiväkotiin ja kouluun terveinä.

– Ennen lapset ovat olleet koulussa nuhaisina ja yskäisinä, jos heillä ei ollut kuumetta. Hieman kärjistäen voi sanoa, että suuri osa pikkulapsista oli kesto­flunssassa koko syksyn.

Tarve lähteä lapsen sairauden vuoksi lääkäriin saattaa nyt olla aiempaa vähäisempi, koska monet vanhemmat tekevät etätöitä.

– Sairauslomatodistusta lapsen sairauden vuoksi ei tarvita heti.

Aiemmin herkästi koronatesteihin

Elokuussa viranomaiset antoivat ohjeen, jonka mukaan koronaan viittaavan pienenkin oireen vuoksi pitää mennä testiin. Monet ihmiset hakeutuivat testiin esimerkiksi aivastelun tai nenän tukkoisuuden takia.

– Myöhemmin tulivat uudet ohjeet, joiden mukaan kouluikäisiltä otetaan näyte, jos ­oireet sopivat koronaan. Alle kouluikäisen lieviä oireita saa nyt seurata hetken, ennen kuin on välttämätöntä ottaa ­koronanäyte.

Lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätissä on testattu viime keväästä lähtien tuhansia lapsia.

– Ainoastaan 14 lapsella on todettu koronainfektio, ja kaikki ovat olleet ­hyväkuntoisia.

Ulla Toikkanen

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 3/2021.