Lastenruoissa hyvin vähän vierasaineita

Näytteiksi valittiin teollisia lastenruokia keskeisistä Suomen markkinoilla olevista tuotemerkeistä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valvontahankkeessa selvisi, että Suomessa myytävät teolliset lastenruoat sisältävät vain vähän vierasaineita. Lasten puuroista, velleistä sekä hedelmä- ja kasvissoseista ei löytynyt esimerkiksi kasvinsuojeluainejäämiä. Tutkituissa lastenruoissa oli käytetty vain sallittuja lisäaineita ja ruokiin lisätyt vitamiinit ja kivennäisaineet vastasivat pääosin pakkausmerkintöjä.

Eviran ja kuuden kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen yhteishankkeessa määritettiin 43 lastenruokanäytteestä kemiallisin analyysein vierasaineiden eli kasvinsuojeluainejäämien, hometoksiinien, raskasmetallien, nitraatin, akryyliamidin sekä lisättyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden pitoisuudet. Tutkittujen vierasaineiden pitoisuudet olivat lastenruoissa erittäin pienet.

Lisäksi tarkastettiin, olivatko pakkauksen ainesosaluettelossa ilmoitetut lisäaineet sallittuja juuri niissä tuotteissa ja oliko lisäaineet merkitty oikein ainesosaluetteloon.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Ylitarkastaja Sanna Kiurun mukaan tutkittuihin lastenruokiin lisätyt vitamiinit: C-vitamiini, tiamiini ja niasiini sekä kivennäisaineet eli rauta vastasivat pääosin pakkausmerkintöjä.

– Kahden tuotteen vitamiinipitoisuuksissa oli vähäisiä puutteita. Kunnalliset viranomaiset varmistivat, että puutteet korjattiin, hän sanoo.

Eviran mukaan lastenruoalla tarkoitetaan elintarviketta, joka on tarkoitettu tai jonka on erityisesti ilmoitettu soveltuvan alle kolmivuotiaalle lapselle. Näytteiksi valittiin teollisia lastenruokia keskeisistä Suomen markkinoilla olevista tuotemerkeistä. Hankkeessa keskityttiin kolmeen erilaiseen tuotekategoriaan: puuroihin ja velleihin, hedelmäsoseisiin ja kasvissoseisiin.

Lähde:
Evira

Kuva:
Panthermedia