LDL-kolesterolin hoitotavoitteet tiukentuvat

Dyslipidemioiden päivitetty Käypä hoito -suositus tiukentaa LDL-kolesterolin hoitotavoitteita.

LDL-kolesterolipitoisuuden hoitotavoitteet tiukentuvat dyslipidemioiden päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. LDL-kolesterolipitoisuuden tavoite on suuren riskin potilailla alle 1,8 mmol/l ja erityisen suuren riskin potilailla alle 1,4 mmol/l, tiedottaa Duodecim.

Suositus noudattaa eurooppalaisen dyslipidemioiden hoitosuosituksen ja valtimotaudin eurooppalaisen ehkäisysuosituksen päälinjoja. Hoidon päätavoitteena on ehkäistä ateroskleroosia.

– Valtimoterveyden kannalta meillä on turhaa kolesterolia verenkierrossa, ihmisen luonnollinen LDL-kolesterolitaso kun on 1-1,5 mmol/l. Sen enempää ei tarvita, sanoo Dyslipidemiat Käypä hoito -suositustyöryhmän puheenjohtaja, professori Timo Strandberg.

Ensisijaisesti pitäisi hänen mukaansa kuitenkin tehostaa erityisen suuren riskin ja suuren riskin potilaiden hoitoa. Väestötasolla on jatkuvasti tärkeää tukea terveellisten elämäntapojen onnistumista.

Statiinia käyttävillä parempi ennuste koronassa?

– Koronavirusepidemian aikana on saatu myös kiinnostavaa ja hoitoon sitoutumiseen kannustavaa uutta tietoa statiinihoidon mahdollisesta lisähyödystä suuren riskin potilailla, sanoo Strandberg tiedotteessa.

– Tällä hetkellä jo useiden seurantatutkimusten perusteella statiinia käyttävillä on ollut parempi ennuste covid-19-taudissa.

Aiheesta on meneillään satunnaistettuja tutkimuksia.

Suvi Sariola

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.