Lentäjien melanoomariski edelleen hämärän peitossa

Lentäjien ja lentohenkilökunnan riski sairastua melanoomaan oli noin kaksi kertaa suurempi kuin väestön yleensä.

Lentäjät ja muu lentohenkilökunta sairastuvat ihosyöpään todennäköisemmin kuin muu väestö, mutta riskin tarkkaa syytä ei vieläkään tiedetä. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella melanoomariskin pienentäminen onkin tämän vuoksi vaikeaa.

Yhdysvaltalaisten tutkimus perustuu yhdeksäntoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja lähes 270 000 osallistujan terveystietoihin.

Kun tiedot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, lentäjien ja lentohenkilökunnan riski sairastua melanooma-ihosyöpään oli noin kaksi kertaa suurempi kuin väestön yleensä. Lentäjät myös kuolivat melanoomaan muita todennäköisemmin, tulokset osoittavat.

Tutkijat eivät osaa sanoa tarkalleen, miksi lentäjät ja lentohenkilökunta sairastuvat melanoomaan tavallista todennäköisemmin, mutta mahdollisia selityksiä on monia. Yksi vaihtoehto on auringon UVA-säteily, joka ei ole yhtä suuri ihosyöpäriski kuin UVB-säteily, mutta se läpäisee lentokoneiden ikkunalasit tehokkaammin kuin UVB. Auringon UV-säteily voimistuu tasaisesti mitä korkeammalle noustaan, joten lentohenkilökunnan altistus voi olla jopa kaksinkertaista verrattuna maan kamaralla työskenteleviin.

Toinen varteenotettava selitys on lentäjien ja lentohenkilökunnan tiukoissa terveystarkastuksissa, joissa työntekijät säännöllisesti käyvät. Onkin mahdollista, että varsinaisen melanoomariskin sijaan yhteys johtuu säännöllisistä tarkastuksista, joiden takia lentohenkilökunnan melanoomat vain löytyvät todennäköisemmin kuin harvemmin lääkärissä käyvien. Tämän tutkimuksen perusteella mekanismista ei kuitenkaan saatu selvyyttä.

Melanooma on yleistynyt nopeasti länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana. Suomessa siihen sairastuu vuosittain yli 1 300 henkilöä. Melanooman riski on suuri etenkin paljon auringonvalossa aikaa viettävillä herkästi ihonsa polttavilla. Myös runsasluomisuus lisää riskiä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää: Viisaasti auringossa

Lähde:
Jama Dermatology 2015;151:5158

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.