Lihavuusleikkaus voi parantaa myös virtsankarkailun

Lihavuus on merkittävä virtsankarkailun riskitekijä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Lihavuusleikkauksen läpikäyneet pääsevät liikakiloistaan, mutta monet parantuvat samalla myös virtsankarkailusta. Lihavuus on merkittävä virtsankarkailun riskitekijä, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa hieman alle kahtatuhatta lihavuusleikkaukseen lähetettyä miestä ja naista seurattiin leikkauksen jälkeen kolme vuotta. Kaikki tutkimukseen osallistuneet olivat sairaalloisen lihavia ja heidän painoindeksinsä oli yli 46.

Tutkimuksen alussa naisista 49 prosenttia ja miehistä 22 prosenttia kärsi virtsankarkailusta, mutta vuoden kuluttua leikkauksesta oireita oli enää 18 prosentilla naisista ja 10 prosentilla miehistä.  Oireet paranivat sitä todennäköisemmin mitä enemmän potilas laihtui.

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Seuraavien vuosien aikana virtsankarkailu alkoi uudestaan osalla potilaista, mutta kolmen vuoden kuluttua leikkauksesta silti huomattavan monet olivat edelleen oireettomia. Tällöin virtsankarkailusta kärsi 25 prosenttia naisista ja 12 prosenttia miehistä, mikä on noin puolet vähemmän kuin ennen lihavuusleikkausta.

Aiemmissa tutkimuksissa myös perinteisemmät laihdutuskeinot ovat parantaneet ja lievittäneet virtsankarkailua. Huomattavia tuloksia voi syntyä, vaikka kiloja ei olisi kertynyt niin paljon kuin nyt julkaistuun tutkimukseen osallistuneille.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Internal Medicine 2015;DOI.10.1001/jamainternmed.2015.2609

Kuva:
 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.