Liikkuva vanhus pysyy liikkeellä aivomuutoksista huolimatta

Aivokuvauksissa valkean aineen muutoksia havaittiin riippumatta vanhuksen fyysisestä aktiivisuudesta.

Fyysisesti aktiiviset vanhukset saattavat suojata itseään iän myötä lisääntyvien aivomuutosten haitoilta. Kyseiset aivojen valkean aineen pienet vauriot liittyvät liikkumiskyvyn ja motoriikan huonontumiseen, mutta fyysisesti aktiivisilla näitä haittoja ei havaita, vaikka heillä olisi paljon aivomuutoksia.

Tiedot perustuvat Neurology-lehdessä julkaistuun tutkimukseen, johon osallistui 170 keskimäärin 80-vuotiasta yhdysvaltalaista. Osallistujat kantoivat ranteissaan aktiivisuusmittareita 11 päivän ajan. Lisäksi heidän liikuntakykyään ja motoriikkaa mitattiin 11 eri testillä.

Aivokuvauksissa valkean aineen muutoksia havaittiin riippumatta vanhuksen fyysisestä aktiivisuudesta. Toisin kuin vähän liikkuvilla vanhuksilla, eniten liikkuvien vanhusten kohdalla näiden muutosten runsaus ei kuitenkaan liittynyt heikkoon menestykseen liikuntakykyä mittaavissa testeissä.

Valkean aineen muutosten ajatellaan syntyvän pienten verisuonten vaurioitumisen seurauksena. Muutokset itsessään ovat oireettomia, mutta ne on yhdistetty muun muassa kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen ja suurentuneeseen aivohalvausten vaaraan.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Neurology-lehdessä.

Lähde:
Neurology 2015;84:12941300

Kuva:
Johanna Nykopp

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.