Liikunta auttaa syöpäuupumukseen pilleriä paremmin

Liikunta ja psykologiset interventiot auttavat syöpäpotilaita uupumuksessa lääkehoitoja paremmin, selviää yhdysvaltalaistutkimuksesta.

Liikunta ja psykologiset interventiot vähentävät syöpäpotilaan uupumusta syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen, selviää JAMA Oncology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Vaikutus on merkittävästi lääkehoitoja tehokkaampi.

Siksi syöpään liittyvää uupumusta pitää hoitaa tutkijoiden mukaan ensisijaisesti liikunnan ja psykologisten interventioiden avulla.

Uupumuksesta kärsivä potilas ei jaksa välttämättä käydä vaativia syöpähoitoja läpi. Heidän elämänlaatunsa heikkenee uupumuksen vuoksi myös entisestään.

Tutkijoiden mukaan lisätutkimuksia vaaditaan, jotta liikunnan ja psykologisten hoitojen tehokkuuden vaikutukset ymmärretään paremmin.

Kokoomatutkimuksen tiedot kerättiin 113 tutkimuksen joukosta, mitkä oli julkaistu vuosien 1999–2016 aikana. Kokoomatutkimuksessa käytiin läpi 11 525 vastaajaa, joista valtaosa oli naisia. Iältään vastaajat olivat 35–72-vuotiaita.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.