Lisää sytykettä kiistelyyn ympärileikkauksesta

Tuoreessa tutkimuksessa ympärileik­kaus oli yhteydessä heikentyneeseen glansin alueen tuntoherkkyyteen. Se puolestaan johti sukupuolisen mieli­hyvän latistumiseen ja orgasmin saamisen vaikeutumiseen sekä sen intensiteetin heikkenemiseen.

Tuoreessa tutkimuksessa ympärileik­kaus oli yhteydessä heikentyneeseen glansin alueen tuntoherkkyyteen. Se puolestaan johti sukupuolisen mieli­hyvän latistumiseen ja orgasmin saamisen vaikeutumiseen sekä sen intensiteetin heikkenemiseen.

Gentin yliopistossa tehdyssä läpileikkaustutkimuksessa oli mukana runsaat 1 000 ympärileikkaamatonta ja 310 ympärileikattua miestä, jotka vastasivat sähköiseen kyselyyn. Toimenpiteen katsottiin olevan yhteydessä sekä glansin että peniksen varren alueen tuntomuutoksiin, kuten poltteluun sekä kosketustunnon häiriöihin.

Leikkausajankohdalla oli merkitystä sikäli, että nuoruudessa ja aikuis­iällä leikatuilla oli tuntomuutoksia enemmän kuin niillä, joille toimenpide oli tehty lapsena. Leikkaamattomat yhdistivät sekä seksuaalisen mielihyvän että orgasmin intensiteetin esinahan stimulointiin, ja heistä hyvin harvalla esiintyi erektion aikaista preputiumin tai peniksen varren alueen vaivaa, kipua tai tunnottomuutta.

Artikkelia kommentoivassa pääkirjoituksessa tutkimuksen puutteena pidetään tutkittujen rekrytointimenetelmää: vastaajia värvättiin rautatieasemilla eri puolilla Belgiaa medisiinarien jakamien lehtisten avulla. Ne, joille leikkaus on tuottanut pettymyksen, ovat todennäköisesti muita motivoidumpia osallistumaan tällaiseen tutkimukseen. Toisaalta läpileikkauksella ei saada käsitystä, siitä minkälaisia muutoksia glansin tuntoherkkyydessä tapahtuu ympärileikkauksen jälkeen. Alkuvaiheen ylenmääräinen herkkyys voi lopulta kääntyä heikentyneeksi tunnoksi.

Noin kolmannes maapallon miesväestöstä on ympärileikattu. Siihen nähden ympärileikkaus ja peniksen tuntoherkkyys eivät ole kovin yleinen teema genitaalialueen kirurgiaan liittyvissä kokouksissa. Kovaäänisiä toimenpiteen vastustajia kuitenkin on. Oikea informointi on paras keino pettymysten välttämiseksi miehillä, jotka harkitsevat ympärileikkausta ilman selvää lääketieteellistä syytä. ­Sama koskee vanhempia, jotka suunnittelevat vastaavaa toimenpidettä pojalleen.

Aikuisiässä leikkausaihe on huomattavasti todennäköisemmin lääketieteellinen kuin sosiaalinen tai uskonnollinen, suurella osalla valkojäkälätaudin aiheuttama muutos. Jo pelkkä tautikin voi ai­heuttaa muutoksia peniksen tuntoherkkyyteen ja orgasmin laatuun. Yleensä ensimmäiseksi vaurioituvat runsaalla tuntohermotuksella varustetut, peniksen erogeenisena vyöhykkeenä pidetty esinahan mukokutaanijunktio, ns. ridged band sekä frenulum, mutta usein myös glans. Näissä tapauksissa ratkaiseva asia lopputulosta arvioitaessa on se, ­parantaako ympärileikkaus potilaan ­elämän laatua.

Bronselaer GA, Schober JM, Meyer-Bahlburg HFL, T’Sjoen G, Vlietinck R, Hoebeke PB. Male circumcision decreases penile sensitivity as measured in a large cohort. BJU International 2013;111:820–7.

Hegarty PK. Male circumcision decreases penile sensitivity as measured in a large cohort. BJU International 2013;111:695–6.

Ossi Lindell
urologian erikoislääkäri

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 21/2013