Uusi ohje poikien ei–lääketieteellisistä ympärileikkauksista

Ympärileikkauksen saa tehdä vain laillistettu lääkäri ja ympärileikkauksen tekeminen edellyttää huoltajien kirjallista suostumusta.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on antanut ohjeen ei-lääketieteellisin perustein tehtävästä poikien ympärileikkauksesta. Ohjeen mukaan ei-lääketieteellinen ympärileikkaus voidaan tehdä alle 18-vuotiaalle pojalle tietyin edellytyksin.

Ohjeissa todetaan, että ympärileikkauksen saa tehdä vain laillistettu lääkäri ja sen tekeminen edellyttää huoltajien kirjallista suostumusta. Myös poikaa on kuultava ympärileikkauksesta ja hänelle on annettava riittävät tiedot toimenpiteestä ikänsä ja kehitystasonsa edellyttämällä tavalla. Poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus ei kuulu julkisesti rahoitettuun terveydenhuoltoon. Ohjeen tavoitteena on varmistaa, että toimenpide tehdään turvallisissa olosuhteissa.

Poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen sääntelyä on valmisteltu vuodesta 1999. Silloin valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE pohti poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen eettisiä näkökohtia. Vuonna 2003 sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä selvitti poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen lainsäädäntötarvetta Suomessa ja esitti lakia poikien ympärileikkauksesta. Työryhmän ehdotus ei edennyt hallituksen esityksenä eduskuntaan.

Ehdotuksen jälkeen on keskusteltu niin lainsäädännön muuttamisesta kuin kuntien ja terveydenhuollon organisaatioiden ohjeistamisestakin. Vuonna 2008 Korkein oikeus hylkäsi syytteen kahden pojan ympärileikkauksista, jotka oli tehty uskonnollisista syistä. Alemmissa oikeusasteissa poikien ei-lääketieteelliseen ympärileikkaukseen liittyvät tuomiot ovat kuitenkin vaihdelleet Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksen jälkeenkin. Tästä syystä ohjeen antaminen on STM:n mielestä aiheellinen.

Lue ohjeet kokonaisuudessaan täältä.

Lähde:
Sosiaali- ja terveysministeriö

Kuva:
Panthermedia