Tutkimus selvitti poikien ympärileikkauksen haittavaikutukset

Poikien ympärileikkauksen komplikaatioriski on tutkimuksen perusteella yleensä vähäinen. Jos ympärileikkaus kuitenkin tehdään imeväisiän jälkeen, haittavaikutusten riski on 10–20-kertainen verrattuna imeväisiässä tehtyihin toimenpiteisiin.

Yhdysvalloissa tehdään vuosittain 1,4 miljoonaa poikien ympärileikkausta, joista noin 95 % tehdään vastasyntyneisyyskaudella. Vastasyntyneen ympärileik­kauksen suorittamisesta päättävät vanhemmat. Suomalaisessakin keskustelussa on ehdotettu, että poikien ympärileikkaus tehtäisiin vasta, kun voidaan kuulla lapsen oma mielipide toimenpiteestä.

Yhdysvalloissa tehdyssä laajassa rekisteripohjaisessa tutkimuksessa selvitettiin poikien ympärileikkauksen aiheuttamia haittavaikutuksia, jos toimenpide tehtiin joko vastasyntyneisyyskaudella tai vanhempana. Tiedot kerättiin sairausvakuutusjärjestelmän rekistereistä vuosilta 2001–2010.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä noin 1,3 miljoonaa ympärileikattua poikaa ja 1,0 miljoonaa verrokkilasta. Tutkijat olivat ennen tutkimusta määritelleet haettavat mahdolliset haittavaikutukset PubMed-kirjallisuushaun ja diagnoosikoodikäsikirjojen avulla.

Yhteensä mikä tahansa ympärileikkauksen haittavaikutus todettiin hieman alle 0,5 %:ssa tapauksista. Vakavia haittavaikutuksia todettiin harvoin toimen­piteen jälkeisenä ajanjaksona. Leikkauksen jälkeisiä virtsaputken kuroumia todettiin noin 80 tapausta miljoonaa ympärileikkausta kohti ja 70 tapausta miljoonaa leikkaamatonta verrokkilasta kohti.

Jokin peniksen alueen korjaustoimenpide tehtiin 2 511 lapselle miljoonasta ympärileikatusta ja 623 lapselle miljoonasta verrokkilapsesta. Epätäydellinen ympärileikkaus oli korjaustoimenpiteen syynä 702 tapauksessa miljoonaa ympärileikkausta kohti.

Peniksen verenkiertohäiriö, kuolio tai muu peniksen ongelma todettiin 611:llä miljoonasta ympärileikatusta ja 1 028:lla miljoonasta verrokkilapsesta.

Peniksen tulehdus tai turvotus todettiin 471:llä miljoonasta ympärileikatusta ja 303:lla miljoonaa verrokkilasta kohti. Jokin verenvuotokomplikaatio oli 1 445 lapsella miljoonaa toimenpidettä kohti ja 447 lapsella miljoonasta verrokkilapsesta.

Pojista 95 % ympärileikattiin alle 1 vuoden iässä, 2 % 1–9 vuoden iässä ja 2,7 % yli 10-vuotiaina. Haittavaikutusten yhteenlaskettu ilmaantuvuus oli alle 1-vuotiailla 0,4 %, 1–9-vuotiailla 9,1 % ja yli 10-vuotiailla pojilla 5,3 %.

Haittavaikutusten riski oli noin 20-kertainen 1–9-vuotiailla ja noin 10-kertainen yli 10-vuotiailla. Peniksen kiinnikkeiden ilmaantuvuus oli 67-kertainen 1–9-vuotiaina ympärileikatuilla pojilla verrattuna imeväisinä leikattuihin. Tulehduskomplikaation ­ilmaantuvuus oli 112-kertainen yli 10-vuotiaana leikatuilla verrattuna imeväisinä leikattuihin.

Poikien ympärileikkauksen komplikaatioriski on tutkimuksen perusteella yleensä vähäinen. Jos ympärileikkaus kuitenkin tehdään imeväisiän jälkeen, haittavaikutusten riski on 10–20-kertainen verrattuna imeväisiässä tehtyihin toimenpiteisiin.

Lähde:
El Bcheraoui C, Zhang X, Cooper CS, Rose CE, Kilmarx PH, Chen RT. Rates of adverse events associated with male circumcision in US medical settings, 2001 to 2010. JAMA Pediatr 2014;168:625–34.

Kirjoittanut:
Terhi Tapiainen
LKT, lastentautien erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 37/14.