Masennus altistaa rintasyöpäpotilaan alihoidolle

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 45 000 rintasyöpään sairastuneen tietoja

Masennusta sairastaneiden naisten rintasyövän hoidosta tingitään liian usein ja hoitotulokset saattavat jäädä sen takia huonommiksi, todetaan Tanskassa tehdyssä rekisteritutkimuksessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 45 325:n rintasyöpään sairastuneen naisen tietoja. Pieni osa naisista oli ollut ­sairaalahoidossa masennuksen takia. Lääkehoitoa masennukseen oli saanut 6 068 potilasta (13 %).

Masennuslääkettä käyttäneillä rinta­syövän hoito noudatti harvemmin hoito-ohjeita ja heidän ennusteensa oli huonompi. Erityisen huono ennuste oli niillä tutkittavilla, joille ei ollut annettu liitännäishoitoja. Kun liitännäishoito oli toteutettu hoito-ohjeiden mukaan, ennuste oli yhtä hyvä kuin muillakin. Masennus ei näyttänyt altistavan sille, että rintasyöpä olisi diagnoosivaiheessa ollut laajempi kuin muilla potilailla.

Mielialahäiriöiden yhteyttä rintasyöpään sairastumiseen ja sairaudesta selviytymiseen on tutkittu laajasti, mutta löydökset ovat olleet ristiriitaisia. Tämän tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että masennus altistaa potilaita alihoidolle ja sen takia masennuspotilaiden ennuste heikkenee. Havainto on tärkeä ja ­muistuttaa siitä, että hoitosuosituksista ei saisi tinkiä kevyin perustein.Lähde: Suppli NP, Johansen C, Kessing LV. Survival after early-stage breast cancer of women previously treated for depression: a nationwide Danish cohort study. J Clin Oncol 2017;35:334–42.

Kirjoittaja

Sirkku Jyrkkiö

Lue lisää: Pelkään, siis olen

dosentti, osastonylilääkäri, TYKS, syöpätautien klinikka

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 10/2017.