Melanooma yleistyy Suomessa

Syöpäjärjestöt ovat huolissaan ihosyövistä vaarallisimman, eli melanooman lisääntymisestä Suomessa. Syitä ovat huono suojautuminen ja voimakkaan rusketuksen ihannoiminen.

Syöpäjärjestöjen arvion mukaan vuonna 2020 melanoomaan arvioidaan sairastuvan noin 2000 ihmistä vuodessa. Se on noin puolitoista kertaa enemmän kuin nykyään. Naisten osuus melanoomiin sairastuneista on tulevaisuudessa suurempi kuin miesten.

Melanooman arvioidaan lisääntyvän yli 65-vuotiailla, erityisesti miehillä, sekä alle 65-vuotialla naisilla. Keski-ikäisten naisten sairastumista melanoomaan muita useammin voi selittää se, että he olivat nuoria 80- ja 90-luvuilla, kun voimakas rusketus oli muotia. Samaan aikaan matkailu etelän aurinkoon ja solariumit yleistyivät.

Väestön ikääntyminen puolestaan selittää sen, miksi yhä useampi yli 65-vuotias sairastuu. Vuonna 2012 uusia melanoomatapauksia todettiin 1322. Näistä 615 oli naisilla ja 707 miehillä.

Järjestöt painottavat lasten ja nuorten ihon suojaamisen tärkeyttä. Suojaamista helpottavat vaatteet, varjot, aurinkolasit ja voiteet. Auringolta suojautumien on aiheellista myös nuorten kesätöissä, jotka ovat usein sesonkiluonteisia ulkotöitä, kuten asfaltti- ja puutarhatyöt. Lasten ja nuorten ihon altistumisen UV-säteilylle, erityisesti ihon palamisen tiedetään olevan keskeinen ihosyövän riskitekijä.

Hyvä uutinen on se, että auringon ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen heikentyminen näyttäisi pysähtyneen. Satelliittimittausten avulla on saatu luotua lähes 30 vuoden pituinen mittaussarja otsonikerroksesta. Mittausten mallintamisella voidaan ennustaa, että otsonikerros palautuu ennalleen runsaassa neljässäkymmenessä vuodessa eli vuosisadan puolivälin jälkeen.

Kuvia erilaisista ihotaudeista voi käydä katsomassa Potilaan Lääkärilehden Ihotauti-sivulla.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Lähde:
Syöpäjärjestöt

Kuva: Pixmac