Menopaussilla yhteys astman puhkeamiseen

Tutkimus osoitti, että menopaussi on naisilla merkittävä uusi astmaan sairastumisen riskitekijä.

Pohjoiseurooppalainen tutkimusryhmä selvitti 2 322 naisen aineiston avulla ­menopaussin vaikutusta astman puhkeamiseen. Tutkimuksessa seurattiin keski­määrin 12 vuoden ajan 45–65-vuotiaita naisia, joilla ei ollut astmaa ja jotka eivät käyttäneet hormoneja. Naiset jaettiin seuraaviin ryhmiin: ei menopaussissa, menopaussiin siirtymässä, varhainen postmenopaussi tai myöhäinen postmenopaussi. Uusi astma määriteltiin hengitysoirekyselyllä ja astmalääkityksen tarpeella tai astmakohtauk­sella.

Verrattuna naisiin, jotka eivät olleet menopaussissa, uuden astman riski kasvoi 2,4-kertaiseksi menopaussiin siirtymässä olevilla, 2,11-kertaiseksi varhaisessa postmenopaussissa olevilla ja 3,44-kertaiseksi myöhäisessä postmenopaussissa olevilla. Tulokset pysyivät samoina, vaikka ikä, painoindeksi, tupakointi ja liikunta vakioitiin.

Tutkimus osoitti, että menopaussi on naisilla merkittävä uusi astmaan sairastumisen riskitekijä. Kliinikoiden on syytä varautua, että naisen menopaussi voi laukaista hengitysoireilun ja riski astman kehittymiseen on suuri.

Lähde:
Triebner K, Johannessen A, Puggini L ym. Menopause as a predictor of new-onset asthma: A longitudinal Northern European population study. J Allergy Clin Immunol 2016;137:50–7.

Kirjoittaja:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 9/16.