Miesten välinen seksi ei enää estä verenluovutusta pysyvästi

Fimean uuden määräyksen mukaan miehet voivat luovuttaa verta, mikäli edellisestä miesten välisestä seksistä on kulunut yli 12 kuukautta.

Fimean uuden määräyksen mukaan miehet voivat luovuttaa verta, mikäli edellisestä miesten välisestä seksistä on kulunut yli 12 kuukautta. SPR Veripalvelun pitää muuttaa käytäntöään kesäkuun 2014 alkuun mennessä.

Fimean mukaan muutos ei vaikuta luovutetun veren turvallisuuteen. Arviossa on hyödynnetty asiantuntijoiden lausuntoja.

Fimea arvioi, että luovuttajien testausmenetelmät ovat kehittyneet merkittävästi. Vakavat taudit havaitaan entistä luotettavammin ja varhemmin. Tällaisia veriteitse tarttuvia tauteja ovat HIV, hepatiitti B ja hepatiitti C. Ne eivät ole Suomessa yhtä yleisiä kuin EU:ssa keskimäärin.

Pysyvästä luovutuskiellosta on aiemmin luovuttu muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa ja Tsekissä.

Verenluovutuksen ehtoihin ja verivalmisteiden laadunvalvontaan tehtiin muitakin lisäyksiä ja täsmennyksiä. Määräykseen kirjattiin esimerkiksi nykyisen käytännön mukaisesti, että seksipalveluiden ostaminen ja myyminen johtavat 12 kuukauden väliaikaiseen luovutuskieltoon.

Määräys tulee voimaan 1.1.2014. SPR:n Veripalvelu saa puolen vuoden siirtymäajan toimintamallien, kyselylomakkeiden ja muun materiaalin päivittämiseen.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.