Miksi Kuusamo ostaa sädehoitoja yksityiseltä?

Kuusamolaiset saavat ensimmäisinä Suomessa mahdollisuuden hakeutua syöpähoitoon palvelusetelillä.

Kuusamolaiset saavat ensimmäisinä Suomessa mahdollisuuden hakeutua syöpähoitoon palvelusetelillä. Helsinkiläinen syöpäsairaala Docrates tarjoaa kuusamolaisille eturauhassyövän radikaalia sädehoitoa ja rintasyöpä­leikkauksen jälkeistä sädehoitoa.

Miksi Kuusamo päätyi tällaiseen ratkaisuun, tulosaluejohtaja Hanna Raittinen?

– Edellinen perusturvajohtaja Vesa Iso­viita oli uraauurtava, ja Kuusamolla on perinteitä palvelusetelin käytöstä. Päädyimme siihen, että tämä on mielen­kiintoinen mahdollisuus. Keskustelimme OYS:n syöpäklinikan kanssa ja tote­simme, että sädehoito voisi olla sopiva ­osa-alue.

– Yhteistyömme OYS:n kanssa on hyvää, eikä hoidolliseen lopputulokseen vaikuttavia viiveitä ole. Tyytymättömyys ei siis ole lähtökohta. Ennemminkin halusimme katsoa ja kokeilla laajentamalla näin potilaan valinnanvapautta erikoissairaanhoidossa myös yksityisen palveluntuottajan palveluihin. Hinta on kilpailukykyinen.

– Potilaalle voi olla järkevää valita sädehoidon toteuttajaksi Docrates, jos esimerkiksi omaiset ovat pääkaupunkiseudulla.

Miten hankinta istuu syöpähoidon ­kokonaisuuteen?

– Emme tietenkään voi olettaa, että esimerkiksi OYS:n lääkärit markkinoi­sivat aktiivisesti tällaista tuotetta. Valinta perustuu potilaan valveutuneisuuteen. Sädehoito on vain yksi osa hoitoa. Informaation kulku eri hoito­paikkojen välillä tulee varmistaa ja vaatii potilaankin aktiivisuutta.

– Syöpähoito on vaativaa erikois­sairaanhoitoa, ja yliopistosairaala vastaa siitä pääasiassa. Toivomme hyvää yhteistyötä perusterveyden­huollon, yliopistosairaalan ja tässä tapauksessa yksityisen palvelun­tuottajan välillä. Mahdolliset ongelmat täytyy ratkaista yksilöllisesti.

– Ennakkoajatus on, että jos sädehoitopotilaita on 40, heistä 1–2 saattaa käyttää tätä vaihtoehtoa. Iäkkäät potilaat tuskin lähtevät, ja potilaan yleistilan on oltava hyvä. Julkiset kulkuyhteydet Helsinkiin saattavat olla haastavat, ja Kela korvaa matkakulut vain lähimpään sairaalaan eli Ouluun.

kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 16/2016