Mistä lonkkakipu johtuu?

Pitkään jatkuneen lonkkakivun syy kannattaa selvittää. Äkillinen kipu, joka estää kävelyn on syy hakeutua lääkäriin viipymättä.

Lonkkakipu vaikeuttaa muun muassa sängystä nousemista.
Adobe
Lonkkakipu vaikeuttaa muun muassa sängystä nousemista.

Kärsitkö lonkkakivusta? Et ole ainoa.

Lonkat kantavat suuren osan vartalomme painosta ja tämän vuoksi lonkan kipu on yleistä.

Lonkkanivelet joutuvat jatkuvalle käytölle ja kulutukselle, joten on tyypillistä, että niveliä ympäröivät lihakset, alueen hermot, nivelsiteet ja jänteet voivat rasittua erilaisten syiden vuoksi.

Lonkan kautta kulkee iso joukko hermoja ja verisuonia, kuten esimerkiksi iskiashermo lonkan takaosassa ja reisiluuhermo lonkan etupuolella.

Lonkkakipu voi oireilla lonkan lisäksi lonkan viereisissä kehon osissa, kuten reidessä, nivusissa, pakaroissa tai lantion alueella. Monesti lonkkakipu voi heijastua polveen.

Lonkkakipu voi ilmetä liikkuessa, esimerkiksi pitkän kävelyn tai juoksulenkin jälkeen tai se saattaa vaivata öisin. Sängystä nouseminen, kävelylle lähteminen tai portaissa kävely voi olla hankalaa ja juoksu monesti mahdotonta.

Lonkan kipu saattaa vähentää pikkuhiljaa lantion ja jalkojen liikkuvuutta. Pitkään jatkuneena, se saattaa johtaa ontumiseen.

Saattaa tuntua, että liikkuvuutesi vähenee, etkä voi enää liikuttaa lantiota tai jalkoja yhtä vapaasti kuin aikaisemmin. Jos lonkan kipu ei hellitä, voi se johtaa ontumiseen.

Joskus lonkkaongelmien ainut oire on kipu polvessa. Se on melko tavallista, ja sitä sanotaan heijastuneeksi kivuksi.

Lonkat ovat olennaiset ihmisen liikkumisen kannalta ja siksi lonkkakivun syy tulee selvittää.

Jos lonkkakipu jatkuu useita viikkoja eikä parane levolla, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Myöskin, jos lonkkakipu on voimakasta tai et pysty liikuttamaan lonkkaasi tai jalkaasi, lääkäriin kannattaa hakeutua pikimmiten.

Lonkkakipu tuntuu usein lonkkaa ympäröivissä kudoksissa kuten pakaroissa.
Adobe
Lonkkakipu tuntuu usein lonkkaa ympäröivissä kudoksissa kuten pakaroissa.

Mistä lonkkakipu johtuu?

Lonkkakipu voi johtua monesta eri syystä. Äkillisen lonkan kivun syynä on yleensä vamma. Vamma syntyy yleensä kaatumisesta, jossa ihonalaiset ja lihasten sisäiset verenvuodot voivat aiheuttaa voimakkaan kivun.

Iäkkäämmät ihmiset saattavat kaatuessaan murtaa reisiluun kaulan. Murtumassa lonkkaniveltä on vaikea liikuttaa ja eikä jalalle pysty varaamaan.

Pikkuhiljaa kehittyvän lonkkakivun syynä on yleensä limapussitulehdus tai lonkan nivelrikko.

Myös selän alueen sairauksien, kuten välilevypullistuman, selkäytimen ahtauman tai selkärankareuman aiheuttaman kivut tuntuvat usein lonkan seudulla.

Myös paksusuolen sairaudet, tyrä, lantin luuston kasvaimet ja lantion alueen hermopinteet voivat aiheuttaa kipua lonkan ja pakaran alueelle.

Erilaiset rakenteelliset ongemat ovat myös lonkkanivelten yleisiä aiheuttajia. Esimerkiksi lonkkanivelen rakenteellinen ahtaus löytyy jopa 30 prosentilta suomalaisista. Joillekin tämä aiheuttaa lonkkanivelen ongelmia ja altistaa lonkan nivelrikolle.

Tuki- ja liikuntaelinten toimintaan erikoistunut lääkäri tutkii lonkkanivelen liikkeiden ja lihasten toiminnan.
Adobe
Tuki- ja liikuntaelinten toimintaan erikoistunut lääkäri tutkii lonkkanivelen liikkeiden ja lihasten toiminnan.

Milloin lääkäriin?

Jos kipeän lonkan puoleiselle jalalle ei pysty astumaan, lääkäriin tulee hakeutua välittömästi. Myös erittäin voimakas kipu, turvotus tai kipuun liittyvä kuume ovat syitä lähteä lääkäriin.

Jos kipu haittaa jokapäivästä elämää, on syytä hakeutua hoitoon.

Tuki- ja liikuntaelinten toimintaan erikoistunut lääkäri tutkii lonkkanivelen liikkeiden ja lihasten toiminnan ja määrää tarvittavat laboratorio- ja kuvantamistutkimukset.

Hoito määrätään lonkkakivun aiheuttajan mukaan.