Mitä tehdä, jos epäillään lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä?

Hyväksikäytöstä voi toipua.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on puhuttanut viime aikoina.

Jos lääkärillä herää epäily lapsen ­seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mitä hänen kannattaa tehdä, lastenpsykiatri Merja Oksanen HUS:n lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksiköstä?

– Jos on vahva epäily, että lapsi tai nuori on joutunut hyväksikäytön uhriksi, pitää tehdä ilmoitus poliisille ja lastensuojeluun. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia terveydenhuollon ammattilaisia ja muitakin lasten kanssa tekemisissä olevia tahoja.

Epäselvissä tilanteissa voi konsultoida oman alueen poliisia tai vaikka meidän yksikköämme. Meillä on konsultaatio­puhelin kello 9–15 kaikkina arkipäivinä.

Jos lapsi kertoo tilanteesta, kuuntele, mitä lapsella on kerrottavana, mutta hirveästi kysymyksiä ei kannata esittää. Jos asian tuo esiin lapsen vanhempi tai muu aikuinen, kannattaa keskustella mieluummin niin, ettei lapsi ole paikalla ja kuulla lapsi ja vanhemmat erikseen.

Yleensä epäilyt eivät tule ilmi tuoreeltaan, mutta jos on tuore epäily, lapsi pitäisi lähettää akuutisti somaattisiin tutkimuksiin.

Mistä epäily yleensä herää?

– Lähinnä puheista. Fyysisestä tai ­psyykkisestä oireilusta asiaa ei yleensä voida päätellä. Pienillä lapsilla huolen herättävät usein pissavaivat tai alapään punoitus, mutta niille löytyy yleensä muitakin selityksiä.

Millaista hoitoa uhri tarvitsee?

– Hoidon tarve ja oireilun määrä vaihte­levat. Kaikki eivät tarvitse pitkäkestoista terapiaa.

Media kirjoittaa usein, että seksuaalisen hyväksikäytön jälkeen koko elämä on pilalla. Ei se näin ole. Hyväksikäytöstä voi toipua. Kaikki lapset ja nuoret eivät oireile ollenkaan.

Hyvää on se, että Suomessa on otettu käyttöön traumafokusoitu kognitiivis-­behavioraalinen terapia, joka on yksi vaikuttavimpia hoitoja seksuaali­traumoissa. Sitä on saatavilla yhä useammassa paikassa, myös HUS:ssa. Psykologit antavat hoitoa meidänkin yksikössämme.

Kuinka hyvin hoitoa saa?

– Jos tapaus on tullut meidän tietoomme, aika hyvin olemme pystyneet vastaamaan hoidon tarpeeseen.

Olen huomannut, että varsinkin lapsiin ja nuoriin kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö voi olla myös hoito­henkilökunnalle vaikea asia kohdata.

Kirjoittaja

Heli Väyrynen

Toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehdessä 4/2019.