MOT: Masennuspotilaat vuosia lääkkeiden armoilla

Suomessa on yli 100 000 ihmistä, jotka ovat syöneet masennuslääkkeitä vähintään viitenä peräkkäisenä vuonna.

Suomessa on tällä hetkellä yli 430 000 henkilöä, jotka syövät masennuslääkkeitä. Lääkkeiden tehoa on tutkittu lähinnä lyhyillä lääkekokeilla, mutta MOT:n selvityksen mukaan Suomessa on yli 100 000 ihmistä, jotka ovat syöneet masennuslääkkeitä vähintään viitenä peräkkäisenä vuonna.

Tutkimustieto lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista on kiistanalaista. Masennuksen hoitoa Suomessa ohjaa Käypä hoito -suositus.

Vaikeissa ja uusiutuvissa masennustapauksissa suositus kehottaa antamaan potilaalle ylläpitohoitoa, joka voi tarkoittaa jopa vuosia kestävää lääkitystä. Suosituksen mukaan lääkehoidon tehon oletetaan säilyvän useiden vuosien ajan, mutta näyttö hyvin pitkäaikaisen hoidon tehosta puuttuu.

Monet arvovaltaiset tahot kuten Yhdysvaltain terveysvirasto ja Britannian hoitosuositus ovat tehneet johtopäätöksiä, että lievän masennuksen hoidossa lääkkeistä ei ole hyötyä.

Sen sijaan runsaasta ja pitkäkestoisesta masennuslääkityksestä saattaa olla jopa haittaa.

Riippumattoman tutkimusverkoston The Nordic Cochrane Centerin johtaja Peter Gøtzsche tutkimusryhmineen on analysoinut lääkeyhtiöiden julkistamattomia lääketutkimuksia.

– Minä uskon, että SSRI -lääkkeet saattavat aiheuttaa jopa pysyviä aivovaurioita. On erittäin outoa, että tästä tärkeästä asiasta on niin vähän tutkimusta, Gøtzsche sanoo.

Lähde:
MOT: Masentavat lääkkeet

Kuva:
Pixmac