Oireisen syöpäpotilaan kotisairaalahoito on kustannustehokasta

Vaikeasti sairas potilas tarvitsee oireenmukaisen hoidon viiveettä ja mieluiten ­matalalla kynnyksellä.

Kotiin vietävät palvelut ovat tätä päivää, ja kotisairaalapalveluja kannattaa kehittää monipuolisesti. Vaikeasti sairaan syöpäpotilaan pallia­tiivinen kotisairaalahoito on kustannustehokasta.

Amerikkalaistutkimuksessa oli ­mukana 367 syöpää sairastavaa ­potilasta, jotka olivat joutuneet vuodeosasto­hoitoon esimerkiksi kivun hoidon tai kuumeen takia. Osalle ­potilaista ­järjestettiin kotisairaalahoito (n = 169) ja osalle tavanomainen hoito ilman koti­sairaalaa. Tutkittavista 77 % sairasti levinnyttä syöpää, ja noin puolet sai syövän lääke­hoitoja.

Kotisairaalahoitoa saavat potilaat joutuivat puolet vähemmän uudelleen vuodeosastolle seuraavan kuukauden aikana ja käynnit päivystyksessä ­puolittuivat. Myös terveydenhuollon kustannukset vähenivät puoleen.

Vaikeasti sairas potilas tarvitsee oireenmukaisen hoidon viiveettä ja mieluiten ­matalalla kynnyksellä. Kotisairaala­mallissa oikea-aikaisuus on valttia ja potilas on oikeasti hoidon keskiössä.

Mooney K, Titchener K, Haaland B ym. Evaluation of oncology hospital at home: unplanned health care utilization and costs in the Huntsman at Home real-world trial. J Clin Oncol 2021;39:2586–93.

Sirkku Jyrkkiö

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 38/2021.