OYS aloittaa robottiavusteiset tekonivelleikkaukset

Oulun yliopistollinen sairaala on hankkinut Suomen ensimmäiset tekonivelrobotit.

Oulun yliopistollinen sairaala on hankkinut kaksi tekonivelten asennuksessa käytettävää robottia. Sairaalan mukaan ne ovat ensimmäiset laatuaan Suomessa. Robottiavusteiset tekonivelleikkaukset aloitetaan huhtikuussa.

Uusi teknologia säästää potilaan kudoksia ja varmistaa tekonivelen oikean asennon, jolloin toipuminen on nopeampaa ja uusintaleikkaukset vähenevät, OYS tiedottaa.

Tekonivelrobotteja on käytössä noin tuhat eri puolilla maailmaa. Euroopassa laitteita on yli sata. Vastaavaa ei kuitenkaan ole vielä käytössä muualla Pohjoismaissa.

Tarkempi leikkausjälki

Polvi- ja lonkkaleikkauksiin soveltuva tekonivelrobotti on noin metrin korkuinen robottikäsivarrella varustettu laite.

Se varmistaa, että polven tai lonkan luu muotoillaan sahalla tai jyrsimellä juuri suunnitelman mukaiseksi. Robotti ohjaa kirurgin työtä potilaan luustosta tehdyn kolmiulotteisen mallinnuksen avulla, tiedotteessa kuvataan.

– Robotin leikkausjälki on perinteistä tekonivelleikkausta tarkempi, jolloin luuta ympäröivien pehmytkudosten vaurioita voidaan välttää, kertoo OYS:n tekonivelkirurgian vastuulääkäri Ari-Pekka Puhto tiedotteessa.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä tehdään vuosittain kaikkiaan noin 2 000 tekonivelleikkausta. Uusintaleikkauksia niistä on noin 300.

Suvi Sariola

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.