Pääsiäisenä luontoon – siitepölyt vasta tulollaan

Pähkinäpensas levittää lepän lailla siitepölyään vasta Etelä-Ruotsissa, joten pääsiäinen alkaa Suomessa vailla puiden allergeeneja. Toimitus toivottaa luontokuulumisten kera aurinkoista pääsiäistä!

Poikkeuksellisen kylmä kevät on myöhentänyt siitepölykauden alkamista Suomessa. Vasta Etelä-Ruotsissa on mitattu ensimmäiset pähkinäpensaan ja lepän siitepölypitoisuudet. Eteläisessä Suomessa siitepölykauden odotetaan alkavan viikon sisällä, mikäli sää jatkaa lämpenemistään, kertoo Turun yliopiston Aerobiologian yksikkö.

– Nyt kannattaa mennä luontoon hankkimaan luontaista siedätyshoitoa, kannustaa dosentti Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti luontoyhteyden vahvistaminen on tärkeä keino allergian hoitamisessa.

– Kaikkein parasta olisi aloittaa päivä aamulypsyllä navetassa, mutta kun se ei meille kaikille ole mahdollista, niin vastustuskykyään voi pyrkiä vahvistamaan muilla tavoin, toteaa Saarinen.

Biologi Kimmo Saarinen muistuttaa pilke silmäkulmassa, etteivät leppä tai koivu ole perustaneet leviämisstrategiaansa ihmisten limakalvojen varaan, vaikka siellä otollisen kostea alusta onkin siitepölyhiukkasten laskeutumiselle.

– Siitepölyn sisältämät glykoproteiinit yrittävät suojata ja edistää siitepölyn leviämistä, mutta allergisen ihmisen häiriintynyt immuunipuolustusjärjestelmä alkaakin reagoida niihin aiheuttaen ihmiselle ikäviä oireita, kuvailee Saarinen kasvin ja ihmisen kommunikointimekanismeja.

– Tästä kun mennään 25 kilometriä itään, allergeenit kohtaavat aivan toisenlaiset olot, huomauttaa Kimmo Saarinen työpaikallaan Lappeenrannassa.

Venäjälläkin elintason hidas paraneminen on alkanut tuottaa aiempaa enemmän allergiaa.

Allergikkojen onneksi odotettavissa on ainakin lepän ja koivun kukinnassa huomattavasti helpompi kevät. Lepän norkot ovat kärsineet kylmästä varhaiskeväästä, ja koivu ei jaksa muutaman runsaan kukintavuoden jälkeen kasvattaa norkkojaan samanlaisella voimalla.

Siitepölykauden etenemistä voi seurata Turun yliopiston sivuilta ja ilmanlaatua yleensä muun muassa Potilaan Lääkärilehden Sää ja terveys -palvelusta.

Ulla Järvi

Kuva: Esa Ilmolahti

Potilaan Lääkärilehti toivottaa lukijoille valoisaa ja aurinkoista pääsiäistä. Uutisten toimittaminen käynnistyy jälleen tiistaina 2. huhtikuuta!